– Det er ingen tvil om at dette er kontroversielt i den tiden vi lever i nå. Så er det sånn at det heller ikke er restriksjoner rettet mot enkeltutøvere, sier Solbakken til VG.

– Så er det ikke sånn at det jeg mener skal være gjeldende for valg andre tar, legger han raskt til.

– Så det er ingen automatikk i at han ikke blir tatt ut?

- Nei, det er det ikke. Men nå er det ett minutt siden jeg fikk vite dette. Jeg har holdt kontakt med Mathias angående klubbvalget han stod i, men ikke de siste dagene.

Til sammenligning har det svenske hockeyforbundet valgt å utestenge alle spillere som velger å fortsette klubbhverdagen i russiske KHL.

I et intervju gjort med TV 2, fortalte Mathias Normann lørdag at han reiser tilbake til Russland for å fortsette fotballkarrieren der. Dette til tross for at landet fortsetter invasjonen av Ukraina. Selv sier han at han ikke vil blande fotball og politikk.

Han er samtidig åpen om at han frykter valget faktisk skal gå ut over mulighetene på landslaget.

Fotballpresident Lise Klaveness er klar på at Normann selv må stå for valget og de eventuelle konsekvensene det får. Hun vil ikke utelukke at forbundet tar affære.

– Dette er et veldig kontroversielt valg. Alle er samstemte i å legge press på Russland. Restriksjonene vi har vedtatt er ikke rettet mot spillere, men reelt sett er det vanskelig at han nå ser ut til å ta dette valget. Han må stå for dette selv, sier Klaveness til VG.

KRITISK: Fotballpresident Lise Klaveness. Foto: Janne Møller-Hansen / Vg

Hun forteller at hun har snakket med landslagssjefen om saken. Sammen har de to konkludert med at de må avvente videre håndtering til Normann faktisk har signert for en ny russisk klubb.

– Gjør han det, så må vi ta en samlet vurdering. Men dette er selvsagt uheldig når vi skal legge et kollektivt press på et Russland som har spilt såpass høyt i idretten. Krigen pågår fortsatt, men man ser at dette setter et press på dem, sier Klaveness.

Normann eies av Rostov, men skal etter alt og dømme spille for en annen russisk klubb denne sesongen. I fjor var han på utlån hos Norwich i Premier League.

I ENGLAND: Før Russlands invasjon av Ukraina, spilte Normann i Norwich. Foto: John Walton / Pa Photos

Solbakken har tidligere uttalt at sentralt på midten er en posisjon hvor han har mye å velge i. Sist samling fikk ikke Normann et eneste minutt på banen.

I intervjuet med TV 2 forteller Normann at han velger å fortsette karrieren i Moskva av sportslige grunner etter at låneavtalen med Serie A-klubben Lecce gikk i vasken.

VG har ikke lykkes i å få en kommentar fra spillerens agent, Imad El Hammichi lørdag.

Berit Lindeman i Helsingforskomitéen mener det er vanskelig å legge for mye ansvar på enkeltutøvere. Samtidig vil hun ikke spekulere i hva NFF burde gjøre når det kommer til Normanns landslagsplass.

– Jeg synes dette er vanskelig. Det er ikke enkelt å holde det store moralske på enkeltpersoner. Hva enkeltspillere gjør, får være opp til den enkelte. Jeg får håpe at dette er godt gjennomtenkt, sier Lindeman til VG.