Mandag ettermiddag ble det klart at Stockholm/Åre tar opp kampen med Oslo om vinter-OL i 2022. Det kom overraskende på idrettspresident Børre Rognlien.

— De har startet forberedelsene sent, og i sommer gikk kulturministeren ut og sa at staten ikke ville støtte en OL-søknad, så det var absolutt en overraskelse, sier Rognlien til adressa.no. Og han var ikke den eneste. Oslos OL-direktør, Eli Grimsby, hadde heller ikke forventet at svenskene skulle melde seg på i kampen såpass sent.

— Dette er jo et arrangement som idretten står bak. Det er overraskende at de arbeider uten statlig hjelp, men først og fremst synes jeg det er veldig morsomt, sier Grimsby. Svenskenes planer om å søke kommer dagen etter at Oslos største konkurrent, München, trakk seg etter en folkeavstemning.

— Det kom også uventet. Da vi startet arbeidet med vårt konsept, pekte vi raskt ut Davos og München som de tøffeste konkurrentene. Nå har begge trukket seg etter at folket sier nei. Det sier også litt om hvor sterkt det er at Oslo fikk «JA», påpeker Grimsby.

- Kan ikke begripe at det skal gå

Eli Grimsby, Direktør for Oslo-OL Foto: Mette Bugge

I planene Stockholm/Åre presenterte mandag, skal alle alpine øvelser foregå i Åre, mens resten av lekene skal arrangeres i området rundt Stockholm. Lekene har en prislapp på 10 milliarder kroner. Det skjønner Rognlien lite av. Til sammenligning har Oslo-OL en prislapp på 30 milliarder. — De har alpinanleggene i Åre og ishaller i Stockholm. Utover det må det bygges mye nytt, og det skal gjøres i og rundt Stockholm til 10 milliarder kroner? Jeg kan ikke begripe at det skal gå for den summen. Det er nesten for godt til å være sant. Så jeg gleder meg til å studere planene videre, sier idrettspresidenten.

- Vi bør vinne nå

Uansett hvor utrolig planene er, vil Stockholm bli en av Oslos fremste konkurrenter i kampen om OL 2022. Men både Rognlien og Grimsby mener Oslo har en stor fordel overfor naboen.

— Vi har et godt forsprang. Vi har jobbet med dette i halvannet år og har et konsept som har god forankring både i idretten og i byen. Vi jobber med et konsept som er bra for byen og bra for landet. Svenskene har ikke den samme forankringen, og det er noe IOK vil se på, sier Grimsby. Men svenskene har en «fordel» de også. De har aldri arrangert vinter-OL.

— IOK velger både med hodet og med hjertet, og det er nok noen som mener Svergie fortjener å få et OL. De blir vår største konkurrent, sier Rognlien. Og Stockholm/Åre vil ikke bare ødelegge for Oslos OL-planer i 2022, dersom de får lekene. Det vil, antageligvis, ødelegge Oslos OL-sjanser i mange år fremover

— Hvis man ser på rekken av OL, peker det meste mot av Vest-Europa får OL i 2022. Etter det vil Nord-Amerika stå sterkt i 2026. Neste tog kommer tidligst i 2030. Folk må forstå at vi ikke står fritt til å velge når vi kan arrangere OL. Det beste konseptet vinner, og vi må sørge for at det er vårt, understreker Rognlien, og får støtte fra OL-direktøren.

- Det er lurt å vinne nå, for å si det sånn, sier Grimsby.

Slik det ser ut nå, vil Oslo kjempe mot Stockholm, Almaty Lviv, Beijing, og Krakow. Hvem som får OL i 2022 avgjøres på IOKs kongress i Kuala Lumpur i august 2015.