Rune Jarstein, André Hansen og Ørjan Nyland er de tre keeperne i Norges landslagstropp. Rune Jarstein, André Hansen og Ørjan Nyland er de tre keeperne i Norges landslagstropp. Foto: NTB SCANPIX/Morten Antonsen

Ekspertene tror Nylands landslagsplass er i fare: - Det har vært et rollebytte

Benketilværelsen i Tyskland kan etter hvert ødelegge for landslagskeeperen.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har fått en aldri så liten nøtt å knekke foran de to avgjørende EM-kvalifiseringskampene mot Malta lørdag og Italia neste tirsdag:

Hvem skal stå i mål?

Ørjan Nyland har lenge vært et klart førstevalg. Nå har han imidlertid kun har spilt én av åtte seriekamper etter overgangen til Ingolstadt

For Rune Jarstein er situasjonen stikk motsatt. Etter å ha startet som reserve, har han nå stått de fire siste kampene for Hertha Berlin (se fakta).

I kulissene lurer også et tredje alternativ: André Hansen, som har imponert for Rosenborg denne sesongen — både i eliteserien og Europa League.

Kenneth Fredheim, som kommenterer landskampene for TV-kanalen MAX, mener imidlertid at Høgmo ikke bør bytte keeper.

— Han bør ikke bytte nå, fordi Ørjan Nyland har vært veldig solid og tillitvekkende i de siste landskampene. Han har ikke spilt seg ut, sier Fredheim til Aftenposten.

— Avhengig av matching

Ekspertene er imidlertid enige om at klubbsituasjonen etter hvert kan spolere Nylands faste landslagsplass.

25-åringen ble i sommer solgt fra Molde til den nyopprykkede klubben Ingolstadt. Etter å ha vært benkesliter i første seriekamp, fikk han sjansen i andre runde. Det endte med 0-4-tap hjemme mot Borussia Dortmund.

Så bar det på benken igjen. Og der har Nyland blitt sittende. Ingolstadt har satset på østerrikeren Ramazan Özcan mellom stengene. Først fikk Nyland signaler om at klubben ville bytte på keeperplassen fra kamp til kamp, men slik er det ikke blitt.

— Det blir vanskelig for Nyland å ta tilbake den plassen, sier Petter Bø Tosterud, som mener Nyland fortsatt bør være førstevalget for Norge.

— På kort sikt ville jeg fortsatt valgt Nyland. Men skulle denne situasjonen fortsette, slik at Jarstein står og Nyland ikke står, bør man se hva man gjør til neste landslagssamling, sier Tosterud.

Kenneth Fredheim er enig med Tosterud, og mener Nylands landslagsplass bør revurderes dersom «det fortsetter på denne måten» for den tidligere Hødd- og Molde-keeperen i Tyskland.

— Dersom han ikke spiller, og de andre spiller, om to-tre måneder, er situasjonen en annen. Nyland er avhengig av matching, sier Fredheim.

— Jarstein ser rolig ut

Enn så lenge er imidlertid Nyland selv klokkeklar.

— Jeg vet at formen er god. Det viste jeg på landslaget sist. Jeg vet at jeg er god nok og i bra form, sa Nyland til VGetter Ingolstadts seier over Eintracht Frankfurt lørdag.

Rune Jarstein har blitt henvist til innbytterbenken på landslaget. Nå kan han imidlertid finne veien tilbake til keeperplassen. Foto: NTB SCANPIX

Rune Jarstein viser samtidig lovende form i Hertha Berlin. Det skjer etter noen vanskelige år i den tyske hovedstaden siden overgangen i 2014.Han startet sesongen som benkesliter. Så, i femte serierunde, fikk han plutselig sjansen da førstekeeper Thomas Kraft skadet skulderen. Jarstein kom inn på 0-0 mot Wolfsburg og slapp inn to mål (en straffe).

De tre siste kampene har Jarstein startet – og bare sluppet inn ett mål totalt. Lørdag ble det 3-0 hjemme mot Hamburg foran 65.472 tilskuere.

— Jarstein ser rolig og komfortabel ut. Så det har blitt et rollebytte mellom han og Nyland. Men det spørs om det varer når Thomas Kraft kommer tilbake, påpeker Petter Bø Tosterud, som følger tysk fotball tett i rollen som Eurosport-kommentator.

Roser André Hansen

Fredheim trekker dessuten et nytt navn opp av hatten. Kommentatoren er nemlig begeistret for André Hansens form, og lanserer RBK-keeperen som et like godt alternativ som Rune Jarstein.

— Hansen har hatt en strålende høst, og han har vært veldig god mot europeisk motstand, vurderer Fredheim.

André Hansen har imponert for Rosenborg i Europa League. Her er han ute og plukker en ball i oppgjøret mot Saint-Éttiene. Rosenborg-midtbanespiller Ole Selnæs skjermer ballen. Bak han er Benjamin Corgnet. Foto: AP

Etter at Erik Thorstvedts periode mellom stengene var over i 1996, har keeperplassen skapt hodebry for norske landslagssjefer med jevne mellomrom. Det at tre mann nå ser ut som gode alternativer, begeistrer Kenneth Fredheim.— Vi har nå tre keepere på landslaget som alle virker veldig solide. Det er ingen grunn til å være bekymret. For første gang på mange år virker det veldig bra på keeperfronten, sier Fredheim.

Det norske landslaget trenger trygge hender i de kommende landskampene. En direkte EM-plass står på spill. Per-Mathias Høgmos menn har en luke på to poeng ned til play-off-plasserte Kroatia.

Norge skal først møte Malta hjemme lørdag 10. oktober, før bortekampen mot Italia i Roma venter tirsdag 13. oktober.

Kort ned ventetiden til landslagskampene! Vi anbefaler disse sakene:

Hangelands om Norge-retur: - Mulig det vil krible i beina hvis Norge går til EM.

Svensson om landslagsuttaket: - En guttedrøm som går i oppfyllelse.

Ødegaard om draktsalget: - Er det sant? Det er jo helt utrolig!

Vis fakta ↓
Keeperduellen