RUKA: 26-åringen var langt nede da han ble droppet fra det gode selskap etter forrige sesong, og hadde liten forståelse for avgjørelsen til skiledelsen. Lørdag viste han hvorfor med å vinne verdenscupåpningen i Ruka.

— Det har vært en ekstra motivasjon å vise dem litt, sier han etter seieren.

Det var først på onsdag han fikk beskjeden om å reise til Finland, som reserve nummer to på det norske laget. I finalen i klassiskfinalen vant han overlegent.

— Det er fint å minne seg selv og andre om at jeg kan gå fort på ski, sier 26-åringen.

Han trekker frem økonomien og det å være en del av treningsmiljøet som de største forskjellene på å være innenfor eller utenfor et landslag.

— Jeg hadde jo vært på laget noen år, så jeg hadde spart meg opp penger til å kunne satse på egenhånd, sier han.

Stortalentet ladet opp på telefonen:

I så måte kommer premiepengene ekstra godt med denne sesongen.

— Dette var ikke noe jeg hadde tatt med i budsjettet, smiler han.

Slo kometen

Helt siden i sommer har beskjeden vært at det kun var løpere på landslaget som skulle gå i Ruka.

Derfor var det først neste helg i Lillehammer at Golberg hadde tenkt å gå verdenscup. Forfall fra både Petter Northug og Eirik Brandsdal gjorde at Johannes Høsflot Klæbo og Golberg fikk sjansen.

20 år gamle Klæbo så lenge ut til å bli dagens snakkis med seier både i prologen og de to første utslagsheatene, men i finalen ble Golberg og Calle Halfvarsson for sterke.

Finn Hågen Krogh er mektig imponert over hva hans tidligere landslagskamerat fikk til i de finske skoger.

— Han har stått helt for seg selv i år og har gjort jobben helt alene. Det er veldig imponerende å klare å vinne det første verdenscuprennet da, stor respekt til Pål, sier Krogh.

Han mener vennen nå har vist at han hører hjemme på et landslag.

— Ja, alle vet at han er sterk, og alle synes det er rart at en så god løper ikke er på landslaget, sier finnmarkingen.

Støtten fra Krogh er noe Golberg setter pris på.

— Det er selvfølgelig hyggelig å høre. Det er lagkameratene man får som sine nærmeste venner, så det er kjipt ikke å være med der lenger. Jeg håper å gå så bra at jeg er med igjen neste år.

Treneren forsvarer vrakingen

Sprinttrener Arild Monsen forsvarer både at Golberg ble droppet fra landslaget, og at han i utgangspunktet bare var annenreserve til verdenscupåpningen.

— Vi må ta ut de som har gode resultater over tid til landslaget, og det hadde ikke han. Nå ser det jo ut til at det har gjort ham godt. At det er stort potensiale i ham er jo noe vi har sett lenge, og det fikk han vist i dag, sier Monsen.

Han peker på Gobergs gode treningsregime med tre lengre høydeopphold i sommer og høst som en suksessfaktor. Monsen vet at det å stå utenfor landslaget fører til ekstra tenkevirksomhet og usikkerhet for løperne.

— De vet at de må prestere veldig godt i enkeltrenn, sier Monsen.

For Golberg kommer neste mulighet allerede på Lillehammer neste helg. Der er det nok en gang klassisk sprint på programmet, mens minitouren avsluttes med 10 kilometer fristil og 15 kilometer klassisk.

Sistnevnte står også på VM-programmet i Lahti i februar, en distanse Golberg tidlig plukket ut som et av sesongens store mål.

Gol-løperen har allerede vist denne sesongen at han er i stand til å slå knallhardt tilbake.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: