STORELVA: Etter en ny fantastisk NM-dag på Storelva hiver flere verdensstjerner seg på Martin Johnsrud Sundbys hyllest av Tromsø og Kvaløya som langrennsarena.

— Det er vanvittig fint. Fantastiske løyper og fine omgivelser. Det er veldig, veldig bra, sa Therese Johaug etter sitt første sprintløp i dag.

Langrennsdronningen nikker anerkjennende til iTromsøs forside på papiravisen fredag, hvor Sundby uttaler "Her kan det bli verdenscup".

— Jeg er enig. Jeg tror det er absolutt potensiale. De har overnatting i Tromsø, det fantastiske smøreområdet og løyper. Det er absolutt veldig bra, sier Johaug.

LES OGSÅ:

Lanserer Barents-tour

Tidligere langrennssjef Åge Skinstad sitter i dag i verdenscupkomiteen. Han varsler at den vanlige verdenscup-fordelingen er gjort frem til 2020. Og:

— Vi får maksimalt like mye verdenscup i Norge som vi har i dag. Holmenkollen og Drammen regnes i ett, og er en institusjon i norsk langrenn. Og Lillehammer er inne der for å skape arrangement sammen med hopp og kombinert.

Skinstad tror svaret kan være en arktisk skitour i 2020. I forbindelse med mesterskapsfritt år avsluttes sesongen i år med tour i Canada.

En slik tour på senvinteren vil bli fast hvert fjerde år, når det ikke arrangeres VM eller OL.

— Det en god idé med en arktisk tour, men få med Finland, Sverige og gjerne Russland. Neste sjanse er i 2020, oppfordrer Skinstad.

Skieventyr

Han påpeker at han selv om aktiv utøver gikk Polar Cup på nordkalotten for 25 år siden. Nå ligger muligheten tilstede for et nytt nordnorsk skieventyr.

Sterke krefter i norsk langrenn ser også på muligheten for å flytte sesongen litt — vekk med november-konkurranser og lengre sesong utover våren.

— Vi har sett klimaforandringene som kan gjøre seg gjeldende nedover i Europa spesielt. Det er ikke dumt å snu sesongen så vidt det er, sier Skinstad.

Da vil arktiske strøk som Canada og Barentsregionen være attraktive destinasjoner. Åge Skinstad påpeker også at en rolle som "reservearena" vil bli stadig mer aktuelt inn i fremtiden.

— La oss si at det plutselig ikke er snø i Frankrike, Italia, Sveits eller Tyskland. Det å da være klar med et fullt ut preparert anlegg med god stab tror jeg vil være kjempesmart. Det handler om å søke arrangementer og opprettholde arrangementskompetanse, sier langrennstoppen.

- Verdensklasse

NM-general Roger Fagerheim liker tanken om verdenscup i nord.

— Ja, alle slike tanker spennende. For vår del handler det først og fremst om å gjennomføre to fine skidager til her på NM, Og så får vi evaluere og tenke videre ambisjoner etter det. Men de kulissene vi har vist fram her er verdensklasse, så jeg har ikke lyst til å være avvisende til dette, sier Fagerheim.

Han mener kompetansen i Ski-Tromsø er god nok til å kunne arrangere verdenscup.

— Det er det ingen tvil om. Det er ikke så veldig stor forskjell på et NM og et verdenscuparrangement, teknisk sett, så det tror jeg absolutt ikke vil være noe problem. Det handler like mye om ork å gå i gang med det. Det vi har gjort nå er allerede et stort løft, sier Fagerheim.