Bærum-spiller Simen Juklerød fikk rødt kort i søndagens 1. divisjonskamp mellom Sandnes Ulf og Bærum. Dét er sjelden kost både i norsk og internasjonal fotball.

– Veldig vanskelig å si om det er rett eller galt med rødt kort i en slik situasjon. Det kommer an på styrke og form, sier TV 2-reporter Davy Wathne til Bergens Tidende.

Wathne har selv vært fotballdommer og forteller at han selv har en bror som er homofil. Det har også vært omtalt tidligere.

– Min yngre bror har levd i åpent partnerskap med en annen mann i 11 år. For meg er «homo» intet skjellsord, tvert imot. Min lillebrors kjærlighet til sin mann er ikke noe dårligere enn min kjærlighet til kvinner, sier Wathne.

Se utvisningen i Sandnes Ulf-Bærum her

– Skal være høy toleranse

Når det gjelder den konkrete hendelsen med Juklerød søndag, er Wathne delt.

– Det blir sagt mye rart i kampens hete, både fra spillere og dommere. Jeg har selv vært dommer og vet hvordan det er. Jeg mener det skal være høy toleranse for ting som blir sagt i kampens hete. Etter kampen er man stort sett venner uansett, sier Wathne.

– Det kommer an på måten ting sies på, og om dette er noe som bare dommeren får med seg eller noe som publikum reagerer på. Hvis utsagn setter sporten i vanry må dommeren slå ned på det. Det kan ha en oppdragende og bevisstgjørende effekt, fortsetter han.

Davy Wathne mener at «homo» er gått ut på dato som skjellsord.

– Det er passé, det er utdatert. Jeg hadde håpet at vi hadde kommet lenger enn dette. Når «homo» brukes som skjellsord slår det bare tilbake på avsenderen selv, sier Wathne.

– Det som er så fint med fotball er at det er så inkluderende: Her kan alle være med, folk med ulike religioner, hudfarge og legning. Det er en fin og verdifull side av fotballen som vi må ta vare på, sier TV 2-reporteren.

Homotalsmann berømmer dommeren

Mens TV 2-Davy er delt og usikker på om det var riktig med rødt kort, er Gjert Moldestad glad for avgjørelsen. Han er profilert Brann-supporter og homofil, og har uttalt seg en rekke ganger i homodebatten.

– Flott at det endelig skjedde. Jeg vil berømme dommeren som våget å gi rødt kort. Det er ikke første gangen det ropes «homo» på en fotballbane, men at det gis rødt kort for det er noe nytt, sier Moldestad til Bergens Tidende.

På samme måte som det kjøres kampanjer som «Rødt kort mot rasisme», ønsker Moldestad seg en kampanje med navnet «Rødt kort mot homohets».

– Det er ikke så viktig å henge ut spilleren som sa det. Men det er en viktig debatt, og jeg synes at vi bør få et klarere regelverk som gjør det enklere for dommerne å slå ned på homohets. I dag blir det litt for mye opp til dommerens skjønn, sier Gjert Moldestad.