Trival Valderas — Real Madrid II 0-0

ALCÓRCON (Aftenposten): I 1980 møtte Real Madrid Castilla Real Madrids førstelag til finale i Copa del Rey på Santiago Bernabéu. Kontrasten til Estadio La Canaleja denne søndagen kunne knapt vært større.

Med Martin Ødegaard ute av troppen er Zinedine Zidane, der han ulastelig antrukket maner frem Real Madrid-reservene, det eneste glamorøse innslaget på det slitte kunstgresset i Alcorcón.

SJEFEN: Zinedine Zidane var elegansen selv som spiller, og er det også som trener. På sidelinjen under tredje nivå-kampen Trival Valderas - Real Madrid II var han svært aktiv kampen gjennom. På Estadio La Canaleja var det lite som minnet om livet på Santiago Bernabéu. Foto: Daniel Røed-Johansen

Bak stadionets eneste tribune får man øye på togskinner og bilveier. På banen får vi se en kamp preget av fysisk og aggressivt spill, der ligalederne fra Madrid ikke greier å imponere mot bunnlaget.Det eneste som minner om tilstandene rundt førstelaget er når en fotograf faller overende i den kaotiske kampen for å få de beste bildene av Zidane på vei til spillerbussen. Supportere flokker seg rundt fotballegenden for å få et bilde med ham.

Det er på kamparenaer som dette Ødegaard skal gjøre seg klar til førstelagsfotball i verdens største fotballklubb.

— Raúl er unntaket

Etablerer han seg etter hvert på Real Madrid direkte fra Castilla, uten å gå via andre klubber, passerer han et nåløye som har vært svært trangt gjennom mange år.

— Real Madrid er en så kompleks klubb, med forventningene og presset. Det er veldig vanskelig å gå rett opp på førstelaget. Raúl er kanskje unntaket, han etablerte seg som 18-åring, sier den Madrid-baserte journalisten Alberto Pinero.

Real Madrid Castilla-spillerne samlet seg på banen før kampstart. Foto: Daniel Røed-Johansen

Raúl, Iker Casillas og Guti var etablert på førstelaget da Florentino Pérez vant kampen om presidentvervet i 2000. Pérez brakte med seg en filosofi som ble kjent som «Zidanes og Pavones». Fransisco Pavón hadde utviklet seg i klubbens akademi «La Fábrica», og var en forsvarsspiller med lite spektakulært over seg. Den nye presidentens tanke var at laget skulle være bygget opp av superstjerner – «Galácticos» — som Zidane, og lokale spillere som Pavón.I praksis dreide politikken seg raskt mest mot «Galácticos», og i miljøet som følger klubben tett er det er en oppfatning at bruken av de lokale spillerne handlet om økonomi. Disse spillerne var billige i drift, og det ga klubben muligheten til å betale de store stjernene eventyrlønninger.

Stjernene som glapp

For Real Madrid førte politikken etter noen år til et lag som manglet balanse, og noen magre sesonger. For de lokale spillerne er det mange som mener at de aldri virkelig fikk sjansen til å etablere seg som virkelige profiler.

«ZIDANES Y PAVONES»: Florentino Pérez ville bygge opp Real Madrid med superstjerner og lokale spillere. Fransisco Pavón (t.v.) og Zinedine Zidane ble bildet på strategien. Foto: NTB scanpix

Andre hevder at de aldri var gode nok. Juan Mata, Samuel Eto’o og Álvaro Negredo er imidlertid bare noen av eksemplene på «La Fábrica»-produkter som er blitt stjerner etter at Real Madrid lot dem glippe. En oversikt i den spanske sportsavisen Marca viser at 17 av 20 klubber i La Liga har Real Madrid-utviklede spillere.— Du må vite hvordan du skal håndtere talentarbeidet, og det gjør ikke Real Madrid, har Negredo uttalt.

Også nåværende Fiorentina-spiller Borja Valero har refset ungdomssatsingen.

— En gutt på 18 eller 20 år trenger tålmodighet, og det får man ikke i Real Madrid, har han sagt.

— Jeg tror ikke de hadde ment det samme om de hadde vært i klubben ti år senere. Nåløyet er fortsatt det trangeste som finnes, og det er logisk når det er en klubb som mener de skal vinne hver kamp i hver turnering - hvert år. Det har likevel vært en klar retningsforandring i hvordan klubben tenker med hensyn til unge spillere, sier Petter Veland, ekspert på spansk fotball for C More.

- Helt ny politikk

GLAPP: Juan Mata kom opp gjennom «La Fábrica», men etablerte seg aldri på Real Madrids A-lag. Nå spiller han sammen med Ángel Di María i Manchester United. Foto: NTB scanpix

I førstelagstroppen til lørdagens kamp mot Real Sociedad hadde fem spillere Castilla-bakgrunn. I tillegg til de gigantiske sommerkjøpene, har Real Madrid nå også begynt å hente tenåringstalenter fra andre land. Ødegaard er en av flere i den kategorien som er blitt kjøpt det siste året.— Når Real Madrid hentet unge spillere tidligere, var det spanske spillere. Men denne sesongen har Real Madrid bestemt seg for å gjøre en sterk innsats for å gjøre ungdomslagene bedre ved å hente utenlandsk talent. Denne politikken er helt ny, mener Alberto Pinero.

Han mener hovedgrunnene er at klubben vil ha Castilla tilbake til nivå to, og at Florentino Pérez vil få Zidane til å skinne som Castilla-trener.

- Mourinho-maktkamp ødela for unge spillere

Zidane er avgjørende for broen mellom A- og B-lag. Forholdet til A-lagsmanager Carlo Ancelotti er meget godt. Vi skal riktig nok ikke mer enn to år tilbake for å finne en fullstendig annerledes virkelighet. Da var det isfront mellom manager José Mourinho og Castilla-sjef Alberto Toril. Mourinho beskyldte Toril for å tenke på resultater fremfor utvikling.

— Maktkampen gikk utover de unge spillerne. Noen ganger tok Mourinho ut 17 spillere til 18-mannstroppen, i stedet for å ta med en ekstra fra Castilla, forteller Petter Veland.

STJERNELAG: Her er Martin Ødegaard i aksjon på torsdagens trening på Valdebebas utenfor Madrid sentrum. Rundt ham er Sergio Ramos (f.v), Isco, Gareth Bale og Karim Benzema. Foto: Getty Images

Gyllen Castilla-generasjonDet er lenge siden 1980-tallet, da «La Quinta del Buitre» ble et begrep i spansk fotball. En gruppe på fem «La Fábrica»-spillere, med nåværende klubbdirektør Emilio Butragueño i spissen, etablerte seg på Real Madrid-laget som vant fem strake seriemesterskap.

De kom fra et Castilla som i 1980 kom til finalen i Copa del Rey, der de tapte for førstelaget. De lokale ungguttene ville også rykket opp til toppdivisjonen i 1984 hvis regelverket hadde tillatt det.

De mest spennende Castilla-spillerne nå er talenter kjøpt fra klubber utenfor Madrid. Det følger også en trend i Fotball-Europa, der kampen om yngre spillere tilspisser seg. Ingen av de største klubbene vil gå glipp av den neste Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo.

Med Martin (16) fra Drammen i Norge, håper Real Madrid å ha truffet blink.

FAKTA: Her er Real Madrid Castillas fem neste kamper:

8. februar: Real Madrid Castilla-Athletic Club II

15. februar: Amorebieta-Real Madrid Castilla

22. februar: Real Madrid Castilla-Barakaldo

1. mars: Leioa-Real Madrid Castilla

8. mars: Real Madrid Castilla-Socuéllamos