BEITOSTØLEN: Strålende sol. Fire minusgrader. Det var drømmeforhold da norske langrennsløpere torsdag formiddag koste seg i løypene på Beitostølen. Men de vet at det ikke blir idyll i Kuusamo og verdenscupstarten om én uke.

— Jeg forventer at det blir mange stilt spørsmål om som har skjedd i høst. Vi kommer til å få de samme spørsmålene fra utenlandske journalister som vi har fått fra de norske i hele høst, sier Ingvild Flugstad Østberg.

To dopingsaker og debatt rundt astmamedisinering av norske langrennsløpere har preget hele sommeren og høsten.

Ingvild Flugstad Østberg trente på Beitostølen torsdag formiddag. Fredag åpner hun sesongen sammen de andre norske eliteløperne. Foto: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX

Før møtet med resten av skiverden er langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad, tydelig på hvordan den norske troppen skal opptre.— Ærlighet, åpenhet og ydmykhet. Det er viktigere enn noen gang. Vi må ta inn over oss situasjonen vi er i og hvordan vi blir oppfattet av andre nasjoner. Vi må være åpne om det vi gjør og ikke oppfattes som at vi har noe å skjule.

— Hvordan kan dere være mer ydmyke i Finland?

— Det har kommet påstander og kritikk om at vi har vært for dominerende i lagledermøter og lignende. Det er ett eksempel. En svensk journalist sa det veldig bra: At vi ikke var arrogante, men vi var så mange at vi tok hele rommet. Vi må tenke oss om hele veien hvordan vi opptrer. Mer detaljert enn det kan jeg ikke være.

- Hvordan forventer du at langrennsverden kommer til å ta imot Norge?

— Jeg forventer at vi fortsatt kommer til å få mye juling både fra mediene og andre når vi kommer til Kuusamo. Vi er i en situasjon vi har satt oss selv i og den må vi ta ansvar for. Det er ikke noen andre å skylde på, svarer Skogstad.

Dialog med andre land

Landslagssjef Vidar Løfshus sier han er forberedt på en «spesiell stemning», at han blir møtt av mange utenlandske journalister allerede på flyplassen i Kuusamo neste torsdag.

Vidar Løfshus på Beitostølen onsdag. Foto: NTB Scanpix

— Når vi kommer dit, må vi prate med andre nasjoner og prøve å skape forståelse for den situasjonen som har oppstått. - Hva kommer dere til å si?

— Det er mye som kan oversettes med google translate. Men det eneste ordet som er riktig oversatt, er vel ordet doping. Vi må forklare fakta i saken: Martin er ikke tatt i doping, han er tatt for brudd på antidopingbestemmelsene. Thereses sak ligger til behandling i Antidoping Norge. Og at det der kommer en dom etter hvert.

Venter på innstillingen

Skogstad er forberedt på at spørsmålene om både dopingsaker og astmamedisin vil fortsette å komme utover i sesongen.

— Vi har noen tidslinjer i sesongen. Vi er like spente som både du og andre på granskningsutvalgets innstilling. Og så må vi håndtere den når den kommer i januar. I det vakuumet vi har før alle kort er lagt på bordet, vil dette diskuteres, sier Skogstad.

— Når utvalgets innstilling er der, vil de komme med forslag på tiltak. Da må vi vurdere det og om det er behov for ytterligere tiltak. Vi er avhengige av at det vi gjør blir forstått ute blant folk, blant dem som jobber dag og natt for å kjøre løyper og dem som utvikler nye løpere. Hvis de ikke tror på oss, dør toppidretten. Det er en sammenheng i alt vi gjør. Selv om vi ikke bryter noen lover innenfor det medisinske, kan det være at vi må justere oss for å bli forstått. Det er vurderinger vi må gjøre.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :