Selv ikke på en meget middels dag mistet Molde fatningen. Den suverene serielederen hang i tauene borte mot Viking i halvannen omgang.

Men mestere pleier å reise seg. Molde snudde 0-1 til 2-1 i Stavanger og kunne juble for et meget fortjent seriegull etter en fantastisk sesong.

Sentrale spillere gråt åpenlyst og trener Tor Ole Skullerud felte noen tårer da han ruslet av gresset på Viking stadion.

Det var romsdalingenes tredje seriemesterskap på de fire siste sesongene. Avstanden ned til tabelltoer Odd er på hele 13 poeng og Molde holder skjema og vel så det til å knuse Rosenborgs gamle poengrekord.

I 1998 vant Rosenborg serien med et poengsnitt på 2,42. I år har Molde 2,5 poeng i snitt fire serierunder før slutt.

Molde har de beste spillerne, det beste laget og er i en egen klasse for seg her i Norge.

Nytt lokomotiv?

Men nå står de overfor nye utfordringer. To spørsmål tvinger seg frem:

Kan Molde bli det lokomotivet for norsk fotball som Rosenborg var i halvannet tiår?

Men enda viktigere:

Greier Molde, som Rosenborg, å knekke Europa-koden og gjenskape prestasjonen år etter år?

Molde trenger det, norsk fotball trenger det minst like mye. Spørsmålet er om de klarer å ta steget.

Champions League virker langt unna for et norsk lag, selv om Moldes æresmedlem Åge Hareide klarte det med Malmö i år.

Gruppespill i Europa League er et mer nærliggende mål. Og dit har de blå hårfint mislyktes to ganger, senest i sommer da Vegard Forrens brente straffespark var forskjellen. På samme måte som Magne Hoseths brente straffespark knuste Champions League-drømmen mot Basel.

Tilfeldig? Tja.

Solskjærs byggverk

Uansett, lørdag kveld var det mest grunn til jubel, glede og feiring. Og Molde på sitt beste i år har vært glitrende.

Det var en viss skepsis da Ole Gunnar Solskjær forlot Molde med hele sitt apparat i januar. Med god grunn. Manchester United-legenden hadde lagt et solid grunnlag, bygde en plattform. Han hadde profesjonalisert klubben og skapt vinnermentaliteten.

Men byggverket forsvant ikke med Solskjær.

Skullerud videreutviklet det som var bra. Og han gikk ikke i den klassiske trenerfellen med å gjøre for store endringer på kort tid.

Den nye treneren gjorde noen justeringer. Han strammet opp det defensive spillet, stilen er blitt mer gjennombruddshissig, og han står i hver kamp fast ved sitt 4-4-2-system.

Innertier

I tillegg traff han innertier med sine tre januarsigneringer. Og det er sjelden du gjør det på toppnivå i Norge. Harmeet Singh og Mohamed Elyounoussi slå til med en gang og ble umiddelbart bærebjelker. Björn Bergmann Sigurdarson var konge helt til han ble skadet i vår. Men i går var det han som skjøt klubben til seriegullet et snaut kvarter før slutt.

Skullerud har vært ekstremt flink internt til å nullstille spillere. Han har stor respekt i spillergruppen og fått den til å tenke på neste seier, ikke neste kamp. De har gjort seg ferdige med gode prestasjoner umiddelbart.

Gullmedaljene får de ikke delt ut før etter siste serierunde. Motstander? Odds Ballklubb. På Aker stadion er det Dag-Eilev Fagermo og Odd-laget som må stå æresvakt når Molde skal ta imot sine meget velfortjente gullmedaljer.

I debatten om hvem som er årets trener blir Fagermo og Stabæks Bob Bradley hyppigst nevnt.

Men Skulleruds navn bør også være med i den diskusjonen.