Island bryter grenser på fotballbanen som det er vanskelig å forstå. I kveld kan de gå videre til åttendedelsfinalen i europamesterskapet. Med et innbyggertall som regnes som en liten europeisk by er det lite eller ingenting som taler for at de skulle være i nærheten av å kvalifisere seg til et EM eller VM.

Prøv vårt nye selfie-verktøy og del resultatet med dine venner:

Mange lo litt da Island kvalifiserte sist høst. Etter 1–1 mot Portugal (10,4 mill. innbyggere) og 1–1 mot Ungarn (9,8 mill. innbyggere) er det ingen som ler lenger. De blåkledde har vist at de ikke bare er turister, men har noe å komme med.

Ler gjør de heller ikke i Nederland (16,8 mill. innbyggere) som tapte både hjemme og borte mot Island i kvalifiseringen til Frankrike-EM, og dermed ikke fikk delta på fotballfesten. Uten at dette skal tolkes i en nasjonalistisk nordnorsk retning er det et morsomt tankeeksperiment å se litt på hvordan et nordnorsk lag ville sett ut i et EM.

I likhet med islendingene har vi mange av de samme særtrekkene når det kommer til klima og tankegang. Broderfolket vårt på Sagaøya har heller ikke lagt skjul på hvordan suksessen deres er oppnådd.

Gjennom målrettet trening helt fra seksårsalderen og prioritering av trenerutdanning av barne— og ungdomstrenere har islendingene tatt steg som for noen år siden var utenkelige. Rundt 70 islendinger spiller i dag i utenlandske ligaer.

54 landslag skal til høsten delta i den europeiske kvalifiseringen til VM i 2018. Et nordnorsk bidrag her ville befolkningsmessig vært større enn syv av dem. Malta (445.000), Island (330.000), Andorra (85.000), Færøyene (50.000), Liechtenstein (37.000), San Marino (32.000) og Gibraltar (32.000) har alle færre innbyggere enn Nord-Norge.

Å finne nok spillere til et landslag av nordnorske fotballspillere er ikke vanskelig. Å velge hvilke er langt verre. Regner man fra dagens 2.-divisjon og oppover, inkludert utenlandsproffer er det nærmere 200 spillere. Den største utfordringen er i bakerste ledd. På keeperplass har ikke landsdelen en eneste aktiv keeper over nivå tre i Norge etter at Mjøndalen-keeper og harstadværing Ivar Andreas Forn la opp i vår.

Både i forsvarsrekken og på midtbanen er det mange sterke navn som konkurrerer. En midtbane bestående av Ruben Yttergård Jenssen, Stefan Johansen og Anders Konradsen har alle spilt en rekke landskamper for Norge. I en forsvarsfirer med Tom Høgli, Tore Reginiussen, Ulrik Yttergård Jenssen og Ruben Kristiansen har alle med unntak av Yttergård Jenssen landskamper.

I angrep finnes det få rene spisser som kan konkurrere med Runar Espejord om en spissplass. 2.-divisjonslagene har flere angrepsspillere som vet hvor nettmaskene skal stå, men i et slikt selskap er det langt fra alle som når opp.

Flere spillere som tilsynelatende er gode nok er utelatt fordi de konkurrerer i en posisjon som allerede er fylt opp. Derfor kunne troppen sett annerledes ut om man kun skulle gått etter navn, og ikke tatt hensyn til hvilke posisjoner på banen de spiller i.

Mye er nord i Europa, og det gjelder i aller høyeste grad Island og Nord-Norge. Det er lett for oss i Nordland, Troms og Finnmark å glede seg med den islandske suksessen, og vi bør både se, studere og lære av hvordan de har lyktes. Så kan man heller leke seg med tanken på et nordnorsk lag i mesterskapet.

Hvem ville du tatt med?

Nord-Norges EM-tropp

Keeper:

Eirik Sørensen (Tromsdalen)

Kjetil Thomassen (Alta)

Vegar Rabliås (Mo)

Forsvar:

Tore Reginiussen (Rosenborg)

Tom Høgli (FC København)

Ruben Kristiansen (Brann)

Ulrik Yttergård Jenssen (Lyon)

Jo Nymo Matland (Antwerpen)

Kent-Are Antonsen (Tromsø)

Martin Bjørnbak (Bodø/Glimt)

Steffen Skogvang Pedersen (Tromsdalen)

Midtbane:

Stefan Johansen (Celtic)

Ruben Yttergård Jenssen (Groningen)

Anders Konradsen (Rosenborg)

Daniel Berntsen (Djurgården)

Thomas Kind Bendiksen (Elfsborg)

Morten Gamst Pedersen (Tromsø)

Mathias Normann (Bodø/Glimt)

Magnus Andersen (Tromsø)

Angrep:

Trond Olsen (Bodø/Glimt)

Runar Espejord (Tromsø)

Mikael Norø Ingebrigtsen (Tromsø)

Mohammed Ahamed (Tromsdalen)

Førsteellever (4-3-3): Eirik Sørensen — Tom Høgli, Ulrik Yttergård Jenssen, Tore Reginiussen, Ruben Kristiansen – Anders Konradsen, Stefan Johansen, Ruben Yttergård Jenssen – Mikael Norø Ingebrigtsen, Runar Espejord, Trond Olsen.

Utfordrerlista:

Hans Henrik Johansen (Finnsnes, keeper)

Fredrik Mjøen Bakkelund (Senja, keeper)

Hans Norbye (Tromsø, forsvar)

Lasse Nilsen (Tromsø, forsvar)

Thomas Braaten (Ullensaker/Kisa, forsvar)

Thomas Jacobsen (Bodø/Glimt, forsvar)

Mathias Dahl Abelsen (Alta, midtbane)

Lars-Gunnar Johnsen (TUIL, midtbane)

Mads Reginiussen (Ranheim, midtbane)

Andreas Løvland (Finnsnes, midtbane)

Remi Johansen (Brann, midtbane)

Thomas Drage (Varberg, angrep)

Magnus Nikolaisen (Alta, angrep)

Vegard Lysvoll (Tromsdalen, angrep)

Jim Johansen (Notodden, angrep)