UEFA har satt sinnene i kok hos Liverpool-supporterne, etter at fansen ble klar over at klubben deres kun mottar 10236 billetter til finalen i Europaligaen mot Sevilla. Kun halvparten av disse igjen vil bli gjort tilgjengelig for supporterne gjennom salg. Årsaken er at St. Jakob Park vil ha en kapasitet på 35000 under finalen 18. mai.

Etter semifinaleseieren mot Villarreal uttalte manager Jürgen Klopp at han trodde det kunne komme helt opp til 100000 Liverpool-supportere til den sveitsiske byen, og han anbefalte alle å dra.

— Det er en nydelig by, sa tyskeren, som også kunne opplyse om at den ikke lå så langt unna hans hjemsted.

Nå går imidlertid klubben ut og oppfordrer til det stikk motsatte. Er du ikke blant de heldige som har en kampbillett bør du tvert imot ikke reise til Basel.

— Etter møter med UEFA og den lokale organisasjonskomiteen i Basel på fredag, vil Liverpool FC sterkt råde fans til ikke å reise til Basel uten offisiell billett, skriver klubben på sin nettside.

Liverpool skriver videre at infrastrukturen i Basel kun er satt opp for å tåle de som skal på arenaen. Det er begrenset hvor mye transportsystemet tåler, og all tilgjengelig overnatting er nå utsolgt.

Sett denne?

foto
Mange av Liverpool-supporterne vil ikke få billetter til finalen i Europaligaen. Foto: AP

Vanskelig å spå tilskuerbehovet

Stadion i Basel er nesten ikke en gang inne på listen av de 100 største i Europa, likevel har altså UEFA bestemt at det er der finalen i deres nest mest prestisjefylte klubbturnering skal gå.

Organisasjonen har forklart avgjørelsen med at det er viktig for UEFA å sende viktige kamper rundt til forskjellige medlemsland, også de uten et gigantstadion.

Det er også vanskelig å vite hvor stor publikumsinteressen er for finaler i Europaligaen. I Champions League er det alltid to store klubber som møter hverandre, mens det i Europaligaen kan være vanskelig å vite om man i det hele tatt får solgt ut et stadion med 40000 tilskuere. Det kommer an på hvilke lag som kommer dit.

Engelske og tyske lag er spesielt kjent for å ha mange supportere som reiser og følger laget sitt på bortebane, mens dette ikke er tilfellet i mange andre europeiske land.

Sinte supportere

Liverpool-supportere reagerer på at Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har lagt finalen til en stadion hvor kapasisten er på bare 35 000. — Det er krystallklart at det ikke vil være nok billetter tilgjengelig til St Jakob Park Stadium i Basel til å tilfredsstille den store etterspørselen. Titusenvis av supportere har vært på hver hjemmekamp denne sesongen, og mange av dem vil bli snytt for finalen, sier Spirit of Shankly i en uttalelse.

Klagde til UEFA

Supportergruppen tok tidligere i sesongen kontakt med UEFA sammen med Football Supporters Federation og supportergrupperinger rundt Tottenham og Manchester United.

I brevet datert 11. mars 2016 skrev supporterne at «vår bekymring er at antallet billetter som blir tilgjengelig for supporterne vil ikke være i nærheten av å tilfredsstille etterspørselen om en av de store engelske klubbene, med en sterk tradisjon for reisende supportere, skulle nå finalen».

De mener det er urettferdig at tilhengere som har fulgt laget gjennom både kvalifiseringskamper, gruppespill og sluttspill ikke får se selve finalen. Supportergrupperingene mener at den mest trofaste, lidenskapelige og dedikerte fansen blir straffet når UEFA legger en finale til et stadion med bare 37500 seter.

I brevet ba derfor supporterne om at flest mulig av billettene blir gjort tilgjengelig for dem, og at minst mulig går til kommersielle samarbeidspartnere og resten av «den generelle fotballfamilien». De ber også om at UEFA revurderer strategien med å legge finalen i Europaligaen til stadioner med under 50000 seter.

I svaret (datert 17. mars) skriver UEFA-lederne Michael Heselschwerdt og Patrick Gaser at de ikke kommer til å gjøre noen endringer i måten billettene til årets finale blir fordelt. De kaller en slik fordeling en hårfin balansegang hvor interessene til en rekke parter må tas med i betraktningen.

De skriver også at erfaringen er at det er en naturlig grense på hvor mange billetter en klubb trenger til en slik finale, og at den er på rundt 9000. Dette fordi det blir en rekke logistikkutfordringer i og med at det er under to uker mellom siste semifinale og selve finalen.

Motstanderen gleder seg:

foto
Liverpool-spillerne jubler etter åpningsmålet mot Villarreal. Foto: AP Photo

Sturridge skrur av telefonen

Liverpool-spiss Daniel Sturridge sa etter kampen at han like godt kunne skru av mobiltelefonen i tiden fremover. Han regner med at etterspørselen etter billetter kommer til å bli enorm.

— Jeg må gjøre det rette og tenke på familien først, sa målscoreren da han ble spurt om hvem som kan vente seg å få noen av billettene han får i hendene.

Glad i engelsk fotball? Da har du kanskje glede av disse sakene: