Fra og med 2011-sesongen vil kvalifiseringsspillet til eliteserien være historie. Det ble bestemt på Forbundstinget i mars, og betyr at det kun vil være to lag som rykker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

Dagens ordning går ut på at det tredje dårligste plasserte laget i eliteserien må ut i kvalifiseringsspill mot tredje-, fjerde— og femteplassen i 1. divisjon.

- Mer spenning

Tom Nordlie har vært gjennom flere kvaliker som trener – og har tapt fire av fire. To ganger med Sandefjord, én gang med Vålerenga, før han nå sist tapte mot Sarpsborg 08 som Fredrikstad-trener.

Han vil gjerne beholde dagens ordning.

- La oss for guds skyld beholde kvaliken, sier Nordlie til Aftenbladet.no, og utdyper:

— Det er mye mer spennende, og spillerne har bare godt av å spille flere kamper med betydning. Når kvaliken forsvinner vil også flere lag ha mindre å spille for, sier han.

Foran siste serierunde ligger Fredrikstad, Ranheim og Løv-Ham an til kvalik, men førstnevnte kan frata Sarpsborg 08 den direkte opprykksplassen, og Strømmen og Bodø/Glimt har muligheten til å kapre en plass blant de fem beste. I kvaliken venter eliteserielaget Hønefoss.

Neste sesong vil det bare være kamp om å havne på de to øverste plassene.

— Det blir også mindre spenning i eliteserien. To av 16 lag rykker ned, og i år falt Sandefjord og Kongsvinger tidlig av lasset. Det kan fort bli mange uinteressante kamper i midtsjiktet, sier Nordlie.

Forstår forbundet

I fjor gikk han tapende ut av kvaliken med Fredrikstad, og var i den anledning i samtaler med forbundet om kampdatoene. Dermed har han også forståelse for at kvaliken fjernes.

- På det sportslige planet er kvalik veien å gå, men logistikkmessig stiller det seg vanskeligere. Vi slet stort med å finne kampdatoer i fjor, og brukte vel 14 dager på prosessen. Problemet er at det er så mange datoer som er opptatt i november. Vi må forholde oss til Mesterliga, Europaliga og landskamper, sier Nordlie.

— Folk skjønner ikke hvor vanskelig det er å finne ledige datoer. Samtidig hadde det vært lettere hvis vi kunne omgått retningslinjene om datoene som krasjer. Det må kunne gå an å spille kvaliken samtidig som det pågår en uinteressant europaligakamp i Russland, sier han.

Hva mener du? Bør kvaliken beholdes? Si din mening i diskusjonsfeltet under!