På slutten av 1990-tallet og starten av dette århundret ble uttrykket stuerent i fotballen. John Carew og John Arne Riise ble gjerne kalt unorsk. Men det handlet mest om livet utenfor banen, og i Riises tilfelle viljen til å gå egne veier for å bli best.

Jo Inge Berget, Thomas Drage, Fredrik Haugen, Erik Huseklepp, Mohammed Abdellaoue, Daniel Braaten, Yann-Erik de Lanley, Emilie Haavi, Lars-Christopher Vilsvik, Magnus Wolff Eikrem og Kristian Brix er bare noen av dem som har blitt kalt unorske.

- «Sinnsykt» og «vanvittig»

Landslagets assistenttrener Ola By Rise har notert seg den overdrevne bruken av ordet.

Folk har en veldig stereotyp oppfatning av hvordan en norsk fotballspiller er. Myten, og da mener jeg virkelig myten, om gamle Drillos handler om spillere som løp litt saktere, men mye lenger, enn motstanderen , sier han.

Hva floskelen unorsk innebærer er det kanskje delte meninger om. Det er i hvert fall klart at det brukes så ofte at det knapt har noe innhold.

Det er fotballterminologiens svar på «sinnssykt» og «vanvittig» , sier Ola By Rise.

Han innrømmer at han selv har brukt uttrykket.

Jeg har vel sagt at Erik Huseklepp er unorsk, fordi han er så flink til å utfordre i fart og med ball , sier han.

– Unorsk trening

Brann-trener Rune Skarsfjord vokter seg vel for å bruke uttrykket når han skal beskrive Drage. Han er usikker på hvorfor «unorsk» er blitt et kvalitetsstempel.

– Det kan være fordi vi begynner å få noen generasjoner nå med et mye høyere register på ferdigheter. Kall det gjerne kunstgressgenerasjonen. Jeg tror mer det er at de begynner å få et antall repetisjoner som begynner å nærme seg den «unorske» standarden, sier Skarsfjord.

Han ser også fellestrekk mellom mange av dem som kalles unorske, om de så ser ut som om de kan bli den nye leverposteigutten.

De har et høyere ferdighetsregister og vi ser også at det tvinges frem spillertyper med mye fart og løpskapasitet. En kombinasjon av dette er også fremtidskravene for fotballspillere , sier Skarsfjord.

Store TV-skjermer

Ola By Rise er enig.

– Det er mange norske spillere som er blitt bra teknisk. Jeg kaller dem også kunstgressgenerasjonen. Ikke bare er de vokst opp med gode baner, de har også fått de store lagene tett innpå seg, ikke gjennom 12-tommers skjermer i svart-hvitt, men på 50-tommers flatskjermer. Barcelona og Manchester United rett inn i stuen, sier han.

Men kanskje har 1990-tallets norske landslag litt av æren de også?

Ole Gunnar Solskjær og andre viste vei, så dagens ungdom vet det går an å lykkes , sier Ola By Rise.

Statistikksenter Eliteserien: