— Jeg rakk ikke akkurat opp hånden. Jeg ble pekt på, sier den 22 år gamle debutanten til Aftenposten.

Planen med sykkelkarrièren har hele tiden vært å få sykle Tour de France, men ikke så tidlig. Om ett eller kanskje helst to år. Men da ledelsen i IAM-laget ville ha ham med på laget, var det ikke rom for diskusjon.

Hva som egentlig venter ham vet han lite om. Derfor får vi også følgende svar på hvilke ambisjoner som er realistiske:

— Jeg vet faktisk ikke. Jeg har ikke syklet på dette nivået før.

I Tour de France samles de aller beste rytterne og de beste spurterne. Holst Enger har møtt dem før, men ikke alle på ett brett – i en vill og vanvittig kamp om etappeseire.

For å få gode råd henvendte Holst Enger seg tidligere denne uken til Thor Hushovd.

Mange av våre lesere har fått med seg den rørende historien om Sander:

Norges «Mr. Tour de France» med ti etappeseire ba unggutten først og fremst bruke tiden utenfor løypa lurt. Å delta i Tour de France kan ikke sammenlignes med noe Holst Enger har vært med på før. Trykket utenfra er mange ganger større enn under andre ritt.

— Må sove mer enn vanlig

Spurtkanonen Thor Hushovd har flere etappeseire i Tour de France. Foto: NTB Scanpix

— Mye av tipsene gikk på å spare krefter, sove mer enn jeg pleier. Kanskje legge til 20-30 minutter hver dag. Totalt på tre uker blir jo det en god del. Og så legge fra meg mobilen, slappe helt av.I det siste ligger også et råd om å tone ned bruken av sosiale medier. Holst Enger er som de fleste andre på hans alder nokså ivrig på bl.a. Instagram og Facebook.

- Kommer du til å lytte på det rådet?

— Ja, absolutt. Instagram er ganske enkelt. Det er bare et bilde, så der kommer jeg nok til å være på. Men det blir ikke tid til for eksempel så mye Facebook, forklarer han.

Ikke alle får svar

For omgivelsene, familie, venner og bekjente, er det naturligvis ganske stort at 22-åringen får være med i verdens største sykkelritt. Men ikke alle som sender en hilsen kan regne med å få svar. Det vil bare være med på å lade ham helt ut.

- Hvis jeg hadde vært for fullt på sosiale medier i en uke, ville jeg bare blitt sliten. Det er totalen her nede det handler om , sier Holst Enger.

Debutanten er en humørfylt kar som garantert også kommer til å tiltrekke seg deler av media, i hvert fall den norske. Han er kjent for å ha danset på seierspallen flere ganger, og han har ofte et lurt og godt svar på medias spørsmål.

Så gjenstår det bare å se om han også kan blande seg inn i søkelyset av sportslige grunner? Han skal være spurteren på IAM-laget, men ikke på alle de flate etappene. Dette sa sportsdirektør Rik Verbrugghe på Aftenpostens spørsmål om hva de egentlig vil bruke Holst Enger til:

— Vi tar det fra etappe til etappe. Han er debutant, så vi får bare se. Men jeg har egentlig troen på noe stort for ham under Tour’en.

Toner ned forventningene

Trener Atle Kvålsvoll maner til forsiktighet med å skru opp forventningene altfor mye:

— Han har potensiale til å snuse på gode plasseringer, men det er for mye forlangt å snakke om etappeseire. IAM har ikke noe opptrekkstog. Han må nok klare seg mest mulig alene i spurten. Det er kanskje like greit for ham i den fasen av karrieren han er nå. Han føler seg litt låst i et fast opptrekk. Han må bare finne seg det beste hjulet å henge seg på, men det er ikke bare bare for en junior å blande seg inn i det selskapet der. Jeg håper bare han blir skjermet underveis slik at han har krefter igjen til spurten, påpeker treneren.

Raskere enn Kristoff?

Ferskingen er i form, det er det ingen tvil om. Det viste han under avslutningen i NM sist søndag. Han ble «bare» nummer fire, men spurten var lovende til tross for at han bommet taktisk og havnet mellom Alexander Kristoff og gjerdet. Derfor kom han seg aldri forbi Kristoff selv om det kunne se ut som om han hadde farten til det.

Han lar seg ikke lure utpå til å si at han å er raskere enn Kristoff, selv om det kunne se ut slik der.

— Jeg følte meg raskest der, men jeg vet ikke om jeg er like rask som ham her. Det blir noe helt annet her, på dette nivået. Det viktigste var å bevise for meg selv at jeg er i form, fastslår feltets yngstemann.

— Det er litt gøy å være den yngste. Da føler man seg ung og lovende. Det blir jo automatisk ikke så mye press da.

- Hvor mye betyr Tour de France for deg med tanke på en ny proffkontrakt (IAM legger ned etter denne sesongen)?

— Det hadde jeg nok klart å fikse meg uansett, men det er klart det er viktig for meg, understreker han.