Kasakhstan U21 — Norge U21 0-3

Seniorlandslaget sliter i motvind, men Norges U21-landslag er i flytsonen om dagen. Tirsdag kveld sikret laget nok en trepoenger, og dermed lever fortsatt drømmen om en plass i neste sommers EM i Polen.

Etter en meget sterk 2-1-seier over Sveits fredag, hadde det norske U21-landslaget muligheten til å fornye EM-håpet med seier over Kasakhstan tirsdag. England hadde allerede sikret seg gruppeseieren, men de norske ungguttene hadde muligheten til å sikre play-off dersom de vant og ble blant de fire beste toerne i kvalifiseringen.

Og de norske ungguttene, med blant andre Martin Ødegaard, Ghayas Zahid og Mats Møller Dæhli fra start, gjorde jobben. To scoringer og en målgivende pasning av Ødegaard var nok til å sikre tre ekstremt viktige poeng. Før tirsdagens kamp hadde stortalentet Ødegaard aldri scoret for landslaget, uansett nivå.

— Banens gigant, oppsummerte TV 2-kommentator Jesper Mathisen direkte etter kampslutt.

Sentral Ødegaard

Etter en forholdsvis rolig førsteomgang, uten de helt store høydepunktene, begynte ting å skje i de avsluttende 45 minuttene. Omgangen var bare to minutter gammel da Mats Møller Dæhli gjorde glimrende forarbeid på venstresiden. Innlegget fra teknikkeren var godt, men ingen norske spillere klarte å få ballen i nettet.

Like etter slapp de norske spillerne med skrekken. Kasakhstan skapte et stort trykk i den norske boksen, men etter mye klabb og babb klarte gjestene å klarere.

Så kom øyeblikket som sendte Norge et steg nærmere EM-spill. Martin Ødegaard mottok ballen inne i 16-meteren. Stortalentet dro av én spiller og via Kasakhstans keeper gikk ballen i nettmaskene. Reprisene viser at det trolig kan krediteres som et selvmål, men det er foreløpig Ødegaard som oppført som målscorer.

Vi fulgte kampen:

— Det er så deilig at det er Martin Ødegaard også. Han har knapt scoret et mål i landslagsdrakt, men nå scorer han et livsviktig mål i Kasakhstan. Endelig har diamanten fra Drammen åpnet målkontoen for Norge, sier TV 2-kommentator Marius Skjelbæk.

Zahid doblet etter frekt løp

Og minutter senere kunne 17-åringen ha doblet ledelsen. Han fikk vende opp like innenfor 16-meterstreken, og bare en god blokk hindret Ødegaard i å sende en ny avslutning på hjemmelagets mål.

Det ble istedenfor Ghayas Zahid som fikk æren av å score Norges andre mål. Vålerenga-spilleren trillet inn 2-0 etter en fin stikker fra Martin Ødegaard. Alle trodde ballen var ment til "Moi" Elyounoussi, men Zahid lurte alt og alle og fikk en enkel jobb med å øke ledelsen.

Ghayas Zahid scoret Norges andre mål i 2-0-seieren over Kasakhstan. Foto: NTB Scanpix

Hjemmelaget yppet seg ved enkelte anledninger tidligere i oppgjøret. Utover i den andre omgangen hadde de norske gjestene fullstendig kontroll på vertene.

Ødegaard hadde vært involvert i Norges to første mål. Fem minutter før slutt kronet han en allerede strålende landskamp da han økte til 3-0. Midtbanespilleren dro iskaldt av hjemmelagets keeper og trillet inn sitt andre mål med flagget på brystet, og sørget dermed også for å være oppgjørets store spiller.