Med et hopp på kun 122 meter ble ingen finaleomgang på Johann Forfang i dagens verdenscuprenn på Lillehammer.

33. plassen betyr at Forfang kun står med én finaleomgang (24. plass i Ruka) på fire individuelle verdenscupkonkurranser til nå.

- Det er en tung periode for Johann nå. Det er ikke tvil om det. Han sliter i en bratt motbakke, kommenterer hoppsjef Clas Brede Bråthen til iTromsø.

- Høyt frustrasjonsnivå

Johann Forfang har ikke besvart telefonhenvendelser like etter konkurransen, men Bråthen forteller om frustrasjon hos hoppkometen fra nord.

- Frustasjonsnivået blir ofte høyt blant idrettsutøvere som vet at de langt unna nivået de ønsker å være på. Slik er det innimellom. Det er rett og slett toppidrett, sier Bråthen.

Og poengterer at dette er en ny erfaring for Forfang - som har hatt en stabil kurve oppover mot verdenstoppen fra debuten for to år siden.

- For første gang siden han brøt igjennom i verdenscupsirkuset merker han tøff motgang. Det er en erfaring han må lære av. Andre hoppere har vært der før, sier hoppsjefen.

Hoppuka neppe i fare

Med kun tre verdenscupkonkurranser til før jul kan man spekulere i om plassen i den tradisjonsrike Hoppuka er truet. Men der har Bråthen et betryggende budskap.

- Johann er en hopper som har dokumentert vinnerkvaliteter. Han vil ikke stå i fare for å ikke være med i Hoppuka, sier han - før han legger til:

- Hvis han finner hoppformen.

Bråthen mener at unggutten ikke må jage resultater i de neste rennene for å føle seg trygg på en plass på flyet til Tyskland i romjula.

- Han må ikke rushe resultater før den tid, tenker jeg. Han må bare finne tilbake til hoppformen sin.

- Ikke så langt unna

Budskapet fra landslagstrener Alexander Stöckl er ganske likt. Han mener 33. plassen i dag, med det 26. lengste hoppet i 1. omgang, viste litt fremgang for tromsøgutten.

- Jeg føler ikke at Johann er så langt unna. Han må bare bruke konkurransen i morgen som en slags treningsarena, sier Stöckl.

Som heller ikke tenker på å ta Forfang ut av konkurranse med det første.

Jeg føler ikke at det er behov for å ta han ut nå og at han skal være hjemme å trene. Det kan gå veldig fort før han virkelig er tilbake, sier Stöckl.