Manchester City's manager Roberto Mancini, left, smiles as he stands alongside his assistant manager Brian Kidd before their team's 3-0 win over Stoke in their English Premier League soccer match at The Etihad Stadium, Manchester, England, Wednesday Dec. 21, 2011. (AP Photo/Jon Super) Foto: Scanpix

Som assistent til Roberto Mancini har Brian Kidd vært delaktig i at Manchester City er en seier unna sitt første ligagull på 44 år. Men det er hos rivalene i rødt han har feiret sine største triumfer — så langt. Både som spiller og trener.

Neville-skryt

Han var en av Manchester United-heltene som vant finalen mot Benfica i serievinnercupen i 1968. Tyve år senere ble han ansatt av Alex Ferguson som sjef for klubbens ungdomsakademi. Der var Brian Kidd delaktig i å hente spillere som Ryan Giggs, Paul Scholes, Phil og Gary Neville, og Nicky Butt til United.

- Det var smart av United å hente Brian Kidd som sjef for talentene. Han var en venn og trener, en mann som fikk oss til å slappe av, føle oss hjemme og prestere i trygge omgivelser, skriver Gary Neville rosende om Kidd i sin biografi.

Ferguson var så fornøyd at Kidd ble hans assistent. De to var rene dreamteamet da de i perioden 1991-98 hentet fire ligamesterskap og to cuptriumfer til Old Trafford. Så ville Brian Kidd prøve seg som sjef, men det korte oppholdet som Blackburn-manager endte med nedrykk.

— Han er en glimrende, men usikker trener, var beskrivelsen Alex Ferguson ga Kidd, og mer enn antydet at Brian Kidd var en god trener, men ikke typen til å være manager.

Mer respekt enn vennskap

Bruddet mellom de to var ikke vakkert, og forholdet mellom Kidd og Ferguson ble aldri hjertelig etter dette. I dag er det respekt mer enn vennskap som beskriver relasjonene mellom de to.

Kidd jobbet siden som assistent i Leeds, Sheffield United, Portsmouth og på det engelske landslaget før han havnet i Manchester City som ungdomstrener i 2009. Roberto Mancini hentet ham som assistent til klubben han også spilte for, noen måneder senere. Siden har Manchester City vunnet FA-cupen, spilt i mesterligaen, og er nå nitti minutter unna en historisk ligatittel.

Da Yaya Toure scoret to mål mot Newcastle sist helg spratt Brian Kidd opp i ellevill jubel, slik han gjorde for nitten år siden da to mål av Steve Bruce mot slutten av oppgjøret mot Sheffield Wednesday sikret det første ligagullet til Alex Ferguson.

Litt før klokken 18 i ettermiddag vet vi om det er gamlesjefen eller assistenten i den lyseblå leiren som har grunn til å juble.