Det 19-årige midtbanetalentet til Brann fikk kyssesyken i april i fjor. Men det gikk ikke lang tid før det kriblet i beina, og Nicolai begynte med fotball igjen. Sist han var i aksjon for Brann, var i august i fjor. Da spilte han den første timen mot Åtvidaberg i UEFA-cupkvalifiseringen.

Men virusinfeksjonen var fortsatt i kroppen, og gikk over i en influensaliknende tilstand. Nicolai fikk konstatert ME, kronisk utmattelsessyndrom.

Det har han slitt med siden. Og det er umulig å si når han blir frisk. Misje har kontrakt med Brann frem til jul. Men å spille fotball nå er helt utenkelig.

– Jeg har også sluttet på Brann-gymnaset. Det tok for mye energi. Jeg har fire fag igjen, og de kommer jeg til å ta opp igjen senere, forteller han.

For dem som ikke har vært borti den alvorlige varianten av kyssesyke, og ikke minst ME, er det vanskelig å begripe hva Misje nå går igjennom.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle være utbrent i en alder av 19 år. Utbrenthet trodde jeg var noe som rammet overarbeidede 40-åringer. Jeg har aldri før slitt med langvarig sykdom, så det er veldig uvant, sier han.

Dagene er like

Stadig flere, ofte unge mennesker, rammes av kronisk utmattelsessyndrom. Det er fortsatt mye man ikke vet om ME, men de som får syndromet har ofte hatt en kraftig infeksjon i forkant.

– Det var kyssesyken som førte til at jeg fikk ME. Dessverre begynte jeg å trene for tidlig etter sykdommen. Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg tatt det mer med ro, sier Misje.

ME-tilstanden kan vare i årevis, men det kan også gå kortere tid. Hovedprinsippet for de rammede er at man skal ta tiden til hjelp.

Og det gjør Nicolai Misje. Livet hans nå kan ikke sammenliknes med hvordan andre tenåringer lever.

– Dagene er helt like, med mye tv-titting og sofasliting. Og jeg er en person som liker å være i aktivitet hele tiden, sier 19-åringen når vi møter ham hjemme i Sandviken.

Alltid hodepine

Enkelte ME-rammede blir svært redusert og kommer seg ikke opp av sengen. Heldigvis for Nicolai er ikke hans symptomer like ille. Han møter venner når han føler seg i stand til det.

– Men når jeg våkner om morgenen, har jeg hodepine 95 prosent av dagene. Hodepinen avtar etter hvert. Men hvis jeg anstrenger meg for mye, kommer hodepinen tilbake. Jeg må ta signalene.

Misjes kontaktperson i Brann er medisinsk ansvarlig Ola Jøsendal. 19-åringen fører dagbok, der han blant annet skriver inn daglige pulsmålinger.

– Morgenpulsen har variert veldig. Men etter jul har den normalisert seg, og det er bra, sier han.

Misje har også fått råd om kosthold, for at kroppen skal kvitte seg med avfallsstoffene fortest mulig. Det er særlig milt og lever som er utsatt.

– Jeg spiser ikke hvetemel, og lite sukker. Det blir fisk fire ganger i uken, og dessuten mye vitaminer og frukt, forteller han.

Nicolai takker kjæresten Emma for at hun har støttet ham i den tøffe tiden.

– Det er ikke så enkelt for folk å skjønne hvordan jeg har det. Jeg vet ikke hvordan jeg hadde taklet det hvis det hadde vært omvendt. Men hun er veldig snill og støtter godt opp, sier 19-åringen.

Nyttig lærdom

Misje håper at han kan begynne å trene igjen til sommeren.

– Men jeg kommer til å bruke god tid på å komme tilbake. Det blir neppe kamper på meg i år. Jeg har ikke gitt opp, og har utrolig lyst til å spille fotball igjen. Men målet mitt nå er å bli frisk. Blir jeg det, er jeg fornøyd.

En viktig lærdom han uansett vil ta med seg videre i livet, er at man ikke skal ta ting for gitt.

– Er man frisk, tenker man ikke over hvor godt man har det, sier Nicolai Misje.

Føler med Misje

Mons Ivar Mjelde synes det er trist at Misje er satt på sidelinjen.

– Nicolai er en fin gutt med spennende ferdigheter. Han er en ung, fremadstormende spiller som vi ønsker å satse på. Men helsetilstanden krever at han tar det med ro, sier Brann-treneren.

Om Misje fortsatt kan ha en fremtid i Brann når sykdomsproblemene er tilbakelagt, vil tiden vise.

– Først må han få en stabil helsetilstanden. Det viktigste er at Nicolai fungerer optimalt i hverdagen. Så får vi ta neste steg etter hvert.

fakta/Nicolai Misje

Født: 22. desember 1987

Sivilstatus: Har kjæreste

Brann-debut: 29. august 2005

Kontrakt: Ut året

Aktuell: Har fått kronisk utmattelsessyndrom (ME, myalgisk encefalopati). ME er en nevrologisk sykdom med mange symptomer, som ekstrem trøtthet og hyperfølsomhet for lyd og lys.