Ottawa (Aftenposten): "Stockholm, 28.7.2013".

Byen og datoen vil for alltid følge Mittag, Trine Rønning og Solveig Gulbrandsen.

Anja Mittags tatovering der det står "Stockholm, 28.07.2013". Det er stedet og datoen Tyskland slo Norge i EM-finalen.

Hos tyskeren er sted og tid tatovert inn på venstre underarm så hun aldri skal glemme. For henne er det et symbol på seier og gjenoppreising.Hos den norske duoen er det to straffebom som lenge var brent fast i minnet.

I morgen, 11.6.2015, er det Ottawa som gjelder. Rivalene Norge og Tyskland møtes igjen.

To straffer midt i mål

— Om jeg er lei av spørsmål om straffebommen? Nei, det har jeg snakket om i to år nå, så det er ikke noe annerledes.

Trine Rønning smiler lurt. I oppladningen til kveldens gruppefinale har tyske og norske journalister sørget for at både hun og Gulbrandsen igjen blir tatt tilbake til sommerkvelden i Sverige for to år siden.

Fotballjentene hadde tatt nasjonen med storm og spilt seg til EM-finale. Foran et fullsatt Friends Arena fikk begge muligheten fra 11 meter.

Begge satte ballen midt i mål. Begge ble stoppet av Nadine Angerer.

Det var verst de første månedene. For Rønning kvernet tankene i hodet når hun hadde lagt seg. Når søvnen endelig kom, kunne hun bråvåkne og tenke på bommen.

Gulbrandsen forteller om mareritt.

Ble vraket fra høydepunktet

For Mittag er historien en helt annen. For henne er det bare gode minner.

Hun kaller Sverige for "sin redning". Karrièrepilen hadde lenge bare pekt oppover, men store nedturen kom da hun ble vraket til VM på hjemmebane i 2011. På klubblaget Turbine Potzdam hadde hun sanket medaljer i nesten ti år. Nå mistrivdes hun så sterkt at gleden med fotballen forsvant og hun ble sliten bare av å tenke på spillet. Hun visste at hun måtte gjøre noe nytt. Januar 2012 var angrepsspilleren på plass i Malmö og FC Rosengård. I Skåne fikk hun senket skuldrene og fant tilbake gleden.

Solveig Gulbrandsen og Trine Rønning takker publikum for støtten etter EM-finalen hvor de begge misbrukte straffespark. Foto: NTB Scanpix

— Det reddet meg fra tristheten jeg levde i i Tyskland. Jeg fikk mer selvtillit og ble mer moden, sier hun om overgangen.Sommeren etter var det EM i hennes nye hjemland. Mittag startet finalen mot Norge på benken, men kom inn ved pause.

Tre minutter senere jublet hun hemningsløst etter at hennes første spark på ballen sikret det som skulle bli kampens eneste mål.

To år etter hennes største nederlag kom den største oppturen.

28.7.2013 har hun alltid med seg.

Fryktet angrepstrio

Problemet for det norske forsvaret i kveld er at Mittag ikke kommer alene. Hun har med seg Celia Sasic og Alexandra Popp. En angrepstrio så kraftfull og målfarlig at den kan få enhver motstander til å miste nattesøvnen både før og etter kamp.

Mot Elfenbenskysten i åpningskampen scoret Sasic og Mittag tre hver. Popp nøyde seg med ett. I Champions League denne sesongen scoret Sasic 14 ganger, over det dobbelte av neste kvinne på listen. Mittag og Popp hadde ni tilsammen. Ada Hegerberg og Kristine Minde i den norske VM-troppen nettet ett hver.

— Det blir 90 minutter med real smerte, vi må langt ned i kjelleren. Sånn blir det i kamper hvor du ikke har ballen mye, men det er slike oppgjør som er artige. De som er foran meg på banen skal få lov til å slite godt, det skal bli en glede, sier Rønning om krigen som venter.

Ekstrem hodespiller

Hun vet at det ikke bare er Mittag som er en trussel.

— Popp er helt ekstrem, hun skyter like hardt med hodet som jeg gjør med beina, sier hun om kraftspissen.

Den norske kapteinen har planen klar for hvordan det norske forsvaret skal temme den tyske trioen.

— Vi skal ligge tett på dem og irritere dem hele tiden. Vi vet at vi kan være forferdelige å møte. Så lenge vi klarer å være kompakte, være borti dem og gjøre dem "litt grinat" så er det artig, sier trønderen.

Både hun og Gulbrandsen sier de har lagt straffemissene bak seg. Revansjelysten hadde vært betydelig sterkere om det var en vinn eller forsvinn-kamp.

— Den finalen er fortid, nå må vi fokusere på fremtiden og det vi kan gjøre noe med, sier Mittag etter nok et mimrespørsmål før kveldens oppgjør.

Det begynner å bli fullt av motiver på venstrearmen, men på den høyre er det fortsatt ledig plass.

Når VM-finalen er?

Vancouver, 5.7.2015.