I dag følger to håndfuller islandske fotballspillere i Norge spent med på trekningen av playoffen for å komme til VM i Brasil.

  • Vi følger trekningen klokka 14.00

Island er ikke seedet i trekningen, og møter enten Portugal, Hellas, Kroatia eller Ukraina. De øvrige useedede lagene er Frankrike, Sverige og Romania. De fire useedede ønsker først og fremst å unngå Portugal med Cristiano Ronaldo i spissen.

— Det er trygt å si at det er Portugal, sa Frankrike-sjef Didier Deschamps nylig om hvem han helst vil unngå.

Reservekeeper fra norsk 1. divisjon

Ettersom VM går uten Norge, er det bare å se seg rundt etter alternative lag å holde et ekstra øye med. For mange kan det bli en av våre nordiske venner - om de går videre. Spesielt Island har pleid å ha spillere i norsk liga.

Men i den siste islandske VM-troppen - mot Norge - var det bare én eliteseriespiller med.

Det var Branns forsvarsspiller Birkir Már Sævarsson. I tillegg var Haraldur Björnsson, som spiller for Fredrikstad i 1. divisjon, Islands tredjekeeper.

For i tråd med at det islandske landslaget er bra nok til å spille playoff om VM-plass, har de spillere som markerer seg i de store ligaene. Tottenhams midtbanespiller Gylfi Sigurdsson er en av de mest profilerte.

Flere kandidater

Men selv om Sævarsson og Björnsson i forrige tropp var ensomme «norske» representanter, så er det flere som har ambisjoner om å slå seg inn på et eventuelt VM-lag.

Vikings Indridi Sigurdsson og Jon Dadi Bödvarsson var begge i troppen i fjor. Også Björn Daniel Sverrisson, som blir Viking-spiller ved nyttår, har signalisert et ønske om å spille seg inn på landslaget.

Inne i Island-troppen har også Matthias Vilhjálmsson (Start), Steinthor Thorsteinsson (Sandnes Ulf), Thorarinn Valdimarsson (Sarpsborg 08) og Arnor Adalsteinsson (Hønefoss) vært i løpet av det siste året.

Våre nærmeste naboer, Sverige, hadde ikke en eneste «norsk» representant i sin siste landslagstropp. RBK-keeper Daniel Örlund og Branns Erdin Demir har imidlertid begge vært innkalt i år.

Playoff-kampene spilles 15. og 19. november.