Den ene er Per-Mathias Høgmos tidligere assistenttrener. Den andre har skrevet masteroppgave om landslagssjefen. Sammen er Otto Ulseth og Trine Lise Andersen to av fem i komiteen som har gitt forbundsstyret innspill om hvordan evalueringen av Høgmo bør foregå.

Den tidligere TIL— og Rosenborg-treneren er i hardt vær etter en svak start på VM-kvaliken i høst. Tre av fire kamper har endt med tap, og mange anser at drømmen om å nå mesterskapet i Russland allerede er tapt.

Derfor har forbundet ved styreleder Terje Svendsen bedt NFFs trenerkomite om råd for hvordan den varslede evalueringen skal foregå. Den ble diskutert og spilt inn til forbundet på et møte i Bergen sist onsdag.

— Vi skulle bare legge noen premisser for prosessen og evalueringen videre, sier Otto Ulseth til iTromsø.

- Krevende situasjon

Per-Mathias Høgmo er under et stort press som landslagssjef etter en rekke svake resultater. Foto: NTB Scanpix

Han legger ikke skjul på sitt vennskapelige forhold til landslagssjefen, men mener det ikke har hatt noe å si for innspillene som er gitt.— Det finnes nesten ikke en eneste av de som er aktuelle for en slik komité som er helt uhildet. Jeg har vært helt åpen om mitt forhold til Per, sier Ulseth som sier han ofte prater med landslagssjefen.

På spørsmål om hva han tenker om Høgmos framtid ønsker ikke Ulseth å uttale seg, men poengterer at «det er krevende for en trener når resultatene uteblir».

— At treneren kommer i fokus er ikke urimelig når man vet at treneren har størst innflytelse over resultatet og utviklingen til spillerne, sier Ulseth.

— Hva tenker du om situasjonen Høgmo er i per i dag?

— Jeg tenker at han er i en krevende situasjon, men ikke mer krevende enn de fleste fotballtrenere er i av og til. Det er ikke veldig mye mer krevende enn han hadde i Rosenborg en periode, sier Ulseth som var sportssjef i Adresseavisen da Høgmo var i klubben i 2005. ## Unyansert

I 2012 og 2013 skrev Trine-Lise Andersen ved Olympiatoppen i Tromsø, masteroppgave om hvordan Høgmo utøvde lederskapet sitt i TIL.

Jobb forhindret henne fra å være med på møtet i Bergen sist onsdag da trenerkomitéen blant annet diskuterte Per-Mathias Høgmos rolle som norsk landslagstrener.

Hun har like fullt noen klare synspunkter til debatten.

— Jeg tror det er ekstremt viktig å tenke over hva det er som skal evalueres. Det er en dynamikk mellom prestasjon og resultat, som må forstås av beslutningstakere, sier Andersen.

Hun mener det er viktig å bli evaluert i henhold til ansettelsesvilkårene.

— Det handlet både om å komme til mesterskap, men også andre forhold som ble fremhevet på pressekonferansen av daværende president. Å få brakt på det rene hva ansettelsesvilkårene var det Høgmo ble ansatt, sier Andersen som da hun var trener var opptatt av å vite hva hun ble evaluert ut fra.

— Media og den norske mann og kvinne vet ikke alltid hva det skal bedømmes ut fra, mener Andersen.

- Alltid ansvarlig

Andersen mener et perspektiv som ofte drukner i debatt rundt toppidrett er tiden det tar å jobbe riktig mot langsiktige resultatmål.

— Det som blir unyansert er prosessene som må til for å forandre en kultur, for å oppnå resultatmålene som man strever etter, sier Trine Lise Andersen.

- Hvor lang tid bør det ta før en trener må stå ansvarlig for resultatene?

— En trener er alltid ansvarlig for resultatene. En toppleder er alltid ansvarlig for bunnlinja, svarer Trine Lise Andersen - men føyer til et «men»:

— Hvis det er sånn at direktøren i for eksempel Lerøy (fiskeindustriselskap, journ.anm.) leverer fantastiske resultater i form av overskudd og bunnlinje så kan det være fordi lakseprisene har gått opp. Og det motsatte; prestasjonene neste år kan være like gode, men lakseprisen har gått ned, og sluttresultatet blir dårlig. Det er noe med å forstå forutsetningene man jobber ut fra, mener Trine Lise Andersen.