Etter å ha brukt ikke-spilleberettigede spillere i siste serierunde av sjakkens eliteserie, ble både Vålerenga og SOSS Selvaagbygg trukket i poeng av Sjakkforbundet. Det resulterte i at Vålerenga falt fra andreplass til tredjeplass og mistet plassen i europacupen, mens SOSS Selvaagsbygg ble passert av klubben SK 96 og havnet på nedrykksplass.

Dette er sakens kjerne: «Ludy Helsio Sousa spilte for Vålerengas tredjelag søndag to uker før 7. og 8. runde i Eliteserien. Ingen spiller kan spille for mer enn et lag i løpet av 14 dager. Dersom en spiller som ikke er spilleberettiget benyttes, skal spillerens parti dømmes tapt for laget, og laget skal i tillegg trekkes et individuelt poeng i den aktuelle lagkampen.

Dag Sødtholt spilte for SOSS Selvaagbygg i 7. runde, og var av tilsvarende grunn ikke spilleberettiget. Endringen av kampresultatet i SOSS Selvaagbyggs kamp i 7. runde har imidlertid ikke konsekvens for sluttstillingen i Eliteserien».

Dette skriver Norges Sjakkforbund i en pressemelding.

Mens straffen til SOSS Selvaagbygg ikke hadde noen effekt på deres egen plassering, kostet Vålerengas straff dem dyrt. Vålerengas seier mot SK 96 ble omgjort til seier til Bergenslaget. Dermed ble SOSS Selvaagbygg passert på tabellen.

— Ingen demokratisk prosess

— Vi blir straffet med nedrykk fordi et annet lag brukte en svakere spiller enn normalt. Jeg antar det er helt uhørt i Norges Idrettsforbund eller andre demokratiske organisasjoner, sier Bjarne Zachariassen i SOSS Solvaagbygg om saken.

— Det er fullstendig skandaløst at man endrer hvem som får medaljer og rykker ned uten noen form for demokratisk prosess. Her er det ikke brukt noe som helst skjønn, utdyper han.

Da straffen ble tildelt, uttalte Zachariassen til aftenposten.no at han mente det var helt feil av forbundsstyret å felle en dom uten at partene har fått forklare seg. Det har de fremdeles ikke fått anledning til, ifølge Zachariassen.

— Noen uker etter at serien var over og medaljer delt ut, fikk vi en mail med beskjed om at vi hadde rykket ned. Det startet veldig galt allerede der. Ingen snakket med oss og ingen tok kontakt. Sjakkforbundet sendte saken videre uten noen dialog med oss. De erklærte seg inhabile og ga turneringslederen all makt. Men presidentens jobb i slike saker er å gå inn å hindre at folk misbruker sin makt, understreker han.

Flere ganger har han og øvrige i SOSS Solvaagbygg bedt om innsyn i saken, uten hell. Det får ham til å reagere.

— Vi har bedt om innsyn i saken fra dag 1. Sjakkforbundet har svart med å endre sine egne protokoller i etterkant, ved å forandre saken fra å være et enstemmig sentralstyrevedtak, til turneringssjefens initiativ. Men innsyn har vi fortsatt ikke fått. Denne tilfeldige omgang med sannheten og lukkethet preger dessverre det nåværende regimet, sier han.

Åpner for regelendringer

Gisle Bjugn er markeds- og kommunikasjonssjef i Norges Sjakkforbund. Han innrømmer at reglementet bør ses på i fremtiden.

— Reglementet er veldig klart definert og det er ikke åpning for bruk av skjønn. Alle parter mener at vi bør gå gjennom regelverket på nytt, for det er ingen tvil om at konsekvensene er betydelige i denne saken, sier Bjugn.

- Er det fair at SOSS Selvaagbygg rykker ned fordi Vålerenga brøt reglene?

— Alle har sympati for SOSS Selvaagbygg i denne saken. Eliteserien var svært jevn i både topp og bunn, og alle synes konsekvensene ble voldsomme.

- Hva om SK 96 ønsker å si fra seg sin plass i eliteserien i sympati? Kan avgjørelsen omgjøres da?

— SK 96 kan ikke påvirke avgjørelsen som sådan. Omde ønsker å si fra seg plassen i sympati, har de likevel mulighet til det. Alle lag må takke ja eller nei til plass i eliteserien før neste sesong, sier Bjugn.

SK 96 gir neppe fra seg plassen

Vi ringte mediekontakt Ole Fredrik Kvamme i SK 96 for å høre om det kan komme på tale å takke nei til eliteserien for å gi plass til SOSS Selvaagbygg.

— Det har vært nevnt som en mulighet og vi kommer til å stemme på det. Jeg skal ikke foregripe noe, men om jeg skal gjette nå på hva som blir utfallet, tror jeg vi kommer til å takke ja til eliteserieplass, sier Kvamme.

Aftenposten.no har også vært i kontakt med Dag Danielsen i Vålerenga sjakklubb, men han ønsket ikke å uttale seg om saken.