Bunnsolide defensivt og etter hvert både frekke og fandenivoldske offensivt. Da Oilers sikret avansementet i ishockeyens mesterliga var det verken på grunn av tilfeldigheter eller flaks. Det var rett og slett fullt fortjent. Og det skjedde på overbevisende og imponerende vis.

Å sende det sjette beste laget i den finske toppdivisjonen hjem med 0-3 i sekken vitner om et lag som har tatt kvantesprang på isen de siste 10 årene. Og prestasjonene i Champions Hockey League både i fjor og de siste par ukene, bærer definitivt bud om mer.

— Det er vanvittig deilig å nå sesongens første, store mål. Og jeg synes det var fortjent også. Vi var klart bedre enn Kalpa og spiste dem opp akkurat slik jeg spådde på forhånd, sier en jublende Ruben Smith til Aftenbladet like etter seieren i DNB Arena.

Langsiktig plan

For seks år siden bestemte Stavanger Oilers seg for at de skulle satse mot Europa og på sikt markere seg i europeisk topphockey. I fjor var laget uhyre nære å få drømmen oppfylt da de røk ut av gruppespillet i Champions Hockey League på innbyrdes oppgjør.

Torsdag hadde Petter Thoresens menn sin tredje strake mulighet til å besegle egen skjebne og ta seg videre til 16-delsfinalen.

Oilers var allerede i Europa. Nå var det tid for på alvor å markere seg og ta et stort og viktig steg videre. Ikke bare for klubben, men også for fansen, byen og norsk ishockey.

Og da Tommy Kristiansen styrte inn et skudd fra Dan Kissel til 1-0 i overtall etter drøyt 34 minutters spill var det også fullt fortjent. Jonas Johansson fulgte opp med 2-0 – også det i power play – etter 43.35, før Dan Kissel satte inn 3-0 i åpent mål og sendte hele Oilers til himmels snaut halvannet minutt før slutt.

Også Storhamar videre

— Nå ser vi at det er mulig for et norsk lag å markere seg i Europa. Vi setter oss i respekt og viser at vi er et lag med mange nordmenn som kan nå langt bare vi opptrer som et lag. Og unggutta viser at det er mulig å lykkes selv om man har vokst opp i Siddishallen, sier Ruben Smith.

Også Oilers-veteran Christian Dahl-Andersen var stolt og strålende glad etter bragden i DNB Arena.

— Dette var utrolig herlig. Det er morsomt å få være med på en historisk kveld for norsk hockey. At to lag fra Norge tar seg videre i mesterligaen samme kveld er egentlig helt rått. Og måten vi framsto på i denne kampen var utrolig bra fra ende til annen. Det var bortimot prikkfritt, sier Dahl-Andersen, som ikke er mett ennå.

— Nå må det neste målet være å gå videre til neste runde igjen. Vi kan ikke si oss fornøyde med dette, men det viser at alt er mulig og det er en bekreftelse på at norsk hockey virkelig har tatt store steg de siste årene, sier han.

Best når det gjelder

Også Oilers-investor Tore Christiansen er sulten på et ytterligere avansement i mesterligaen.

— Dette er et nytt kapittel i Oilers-eventyret. Laget har en egen evne til å ta fram det beste når det gjelder som mest. Jeg tror vi har mer på lager også. Vi har en god mulighet til å gå videre fra 16-delsfinalen, mener Christiansen.

Sammen med trener Petter Thoresen var han meget stolt over lagets prestasjoner mot finske Kalpa.

— Kampen vi gjør er helt prikkfri. Vi vinner skuddstatistikken klart i tredje periode. Nå skal vi nyte kvelden, så skal vi se fremover. Vi kan ikke være fornøyde med dette. Nå skal vi videre, så får vi se hvor langt det rekker, sier Thoresen, og legger til:

— At Norge har to lag videre i mesterligaen er et bevis på det jeg har sagt i flere år. Vi skal være stolte av det som skjer i eliteserien. Landslaget har gått foran, nå kommer også klubbhockeyen etter. Det er et deilig bevis på at det er mange som gjør en veldig god jobb, sier Oilers-trener Thoresen.

- En milepæl

For sportsdirektør Pål Haukali Higson var det en lettelse å nå en ny milepæl. Hvem Oilers møter i 16-delsfinalen blir først klart ved trekning etter at alle kampene i gruppespillet er ferdig spilt. Da skal det også spilles to kamper, én på egen is og én på bortebane.

— Det føles helt sykt deilig å være videre fra gruppespillet i den gjeveste europacupen, sier sportssjef Pål Haukali Higson.

— Vi er ikke fornøyde med bare å ha gått videre. Vi har ambisjoner videre. Dette er enormt inspirerende for det som skal skje videre i sesongen, legger han til.