Høgmo: - Vet utmerket godt hva dette handler om

Nå er alvoret i gang for Per-Mathias Høgmos EM-håp. Det understreket landslagssjefen på mandagens pressekonferanse.

LILLESTRØM (Aftenposten): Klokken 14 var samlingen offisielt i gang. Da møttes landslagsspillerne på hotellet på Lillestrøm. Mellom dem og EM i Frankrike neste sommer står 2 x 90 minutter mot Ungarn. Og eventuelt det som måtte kreves ekstra for å kåre en vinner og få sendt et lag til Frankrike.

Landslagssjefen møtte pressen mandag ettermiddag. Der innledet han med en monolog om hva samlingen handler om.

Se video fra pressekonferansen øverst i saken!

— Vi står overfor de to kampene som alle har ventet på. Nå venter 2 x 90 minutter, ingenting blir avgjort før det. På turen hit har vi fullført en kvalik, fylt Ullevaal fem-seks ganger, og vi var 17 minutter unna å vinne gruppen vår. Vi spilte nesten seks kamper uten å slippe inn mål. Nå handler det om å være på i de to kampene. Det handler om å optimalisere de individuelle prestasjonene og det kollektive inn mot disse kampene. Det starter i dag, sa Høgmo, før pressen slapp til med spørsmål.

HAR GOD KONTROLL: Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Holder tett om laget

Troppen er friskmeldt. Men flere av spillerne har dalende formkurver. Noen er også ute av lagene sine. Men det finnes også formspillere i troppen. Men alle spørsmål om laguttak og vurderinger sklir Høgmo lett unna.

— Alle spillerne i troppen er tatt ut i kraft av å være i stand til å gjøre en jobb i disse to kampene, enten fra start eller som innbytter. Men laget får dere se på torsdag, sier Høgmo.

Blant annet er keeper Ørjan Nyland reserve i Ingolstadt, midtstopper Even Hovland er på benken i Nürnberg, Stefan Johansen får kritikk for svakt spill i Skottland. Likevel ligger det neppe an til de store utskiftningene på det norske laget. Om spillere som Marcus Pedersen og Mohamed «Moi» Elyounoussi får sjansen etter gode prestasjoner for klubblagene, er uvisst.

Skal løse oppgaver

— Kontinuiteten vi har bygget opp underveis vil ligge til grunn for laguttaket denne gangen også. Men det er gledelig å se spillere som banker på døren. Det gir oss flere strenger å spille på totalt og det gjør oss i stand til å endre underveis i kampene, sier Høgmo.

— Er det grep du gjør på denne samlingen fordi vi står overfor to avgjørende kamper?

— Det har mer eller mindre vært avgjørende kamper hele veien, sånn er det i en kvalik. Vi har sittet her før og snakket om at vi må vinne. Jeg er veldig fornøyd med måten vi har håndtert det på. Nå skal vi løse de oppgavene vi har best mulig, så vi vet om en uke at vi har gjort vårt beste, individuelt og kollektivt, det er det dette handler om, svarer Høgmo på Aftenpostens spørsmål.

Stenger treningene

Avgjørende kamper er ikke noe nytt for Høgmo. Han har vært ute en vinterdag før, både som trener i landslagssystemet, men også som klubbtrener for Tromsø og Rosenborg.

— Jeg vet utmerket godt hva vi går til. Det er viktig med stabilitet, det er viktig å være nøye, balanseforholdet er viktig. Resultatet i den første kampen vil prege nyansene i kamp to.

Høgmo predikerte et åpent landslag da han overtok for to år siden. Før kampene mot Ungarn er treningene stengt. Det vil si: media får være til stede de 15 første minuttene av oppvarmingen.

— Vi stenger ikke treningene, de er åpne. Men vi velger å stenge dem etter en periode. Det blir stadig «tightere» i internasjonal fotball, mindre marginer, vi har diskutert hvordan vi kan være best mulig forberedt og har valgt å gjøre det på denne måten, sier Høgmo.