Det brente et blått lys for fortsatt eliteseriespill for Hønefoss da vertene tok imot litt bedre plasserte Sogndal til dyst på AKA Arena. Og det så lenge mørkt ut, for måltørken fra de siste kampene så ut til å henge i. Men når først Helge Haugen fikk hull på byllen etter pause, kom ketchupeffekten som gjør at håpet fortsatt lever for Ringerikes stolthet.

— Vi hadde full kontroll i dag og det er utrolig at vi ikke scorer enda flere mål, sier en lettet og meget fornøyd HBK-trener Leif Gunnar Smerud.

For gjestene fra saftbygda betyr resultatet at laget fortsatt kan rykke ned, siden Sarpsborg klarte å nedkjempe Molde på eget gress, og nå bare ligger to poeng bak trioen Vålerenga, Sogndal og Sandnes Ulf.

Vertene presset

Begge lagene varslet på forhånd at de ønsket å styre kampen, gjennom å gå offensivt og aggressivt ut. Det var definitivt hjemmelaget som lyktes best med dette, og Sogndal ble presset kraftig bakover mot eget mål.

Gjestene kan kunsten å parkere bussen bedre enn de fleste, men etter et kvarters spill sprakk det litt opp i strukturen.

I løpet av 90 sekunder kom Riku Riski til tre gode scoringsmuligheter, hvorav den siste helt alene med Erik Dahlin i Sogndal-buret. Men som så ofte før denne sesongen, det ville seg ikke når den siste touchen skal settes på ballen.

Og oppgjøret åpnet seg nå litt mer opp. Gjestene våget seg lenger frem på banen, og var nære på da Mahatma Otoo stusset et frispark fra Malick Mane helt nede i hjørnet. Steve Clark måtte anstrenge seg skikkelig for å få hendene på den.

Nå svingte det på AKA Arena.

Mikkel Vendelbo smelte like etter ballen en meter over mål fra meget god skuddposisjon, før lagkameraten Alexander Groven luftet skuddfoten fra litt lenger hold, og den snek seg like utenfor krysset. Groven var meget sentral for vertene i kveld, og trakk opp det ene flotte angrepet etter det andre på venstrekanten sin.

Lafton hedret

I pausen ble HBKs klubblegende Frode Lafton, som måtte legge opp etter andre serierunde grunnet en kneskade, feiret på ny. Nå har klubben bestemt at Frodes drakt nr. 2 skal fredes, og derfor aldri mer vil bli benyttet på a-laget.

5 minutter etter hvilen fikk hjemmelaget frispark fra 25 meter. Alexander Solli skjøt midt på Dahlin, men skuddet var hardt og returen var på vei over streken, da svensken i siste øyeblikk fikk kastet seg over ballen.

Det lå nå en guffen eim av ny 0-0-kamp over stadion.

Men så plutselig rant det inn med scoringer.

Først datt ballen ned hos Helge Haugen, som på volley smelte ballen i mål fra 18 meters hold. Stemningen steg umiddelbart på tribunene.

— Haugen scoret på trening denne uka, til alles store forundring, og nå gjorde han det jammen i kamp også, gliste HBK-treneren.

Ny spenning

Og like etter tok det helt av. Aleksander Mathisen fikk servert et innlegg av Vendelbo, og befant seg plutselig helt alene på bakerste stolpe. Etter litt nøling satte han ballen i nettet, og Hønefoss var med ett i føringen med 2-0. Så skulle nervene brått melde seg hos hjemmelaget igjen.

For noen minutter senere reduserte innbytter Magnus Stamnestrø for gjestene. Fra relativt skrått hold knallet han ballen på riktig side av nettveggen. 2-1, og fortsatt spenning i oppgjøret.

Og når speaker opplyste at tabellnabo Sarpsborg hadde tatt ledelsen mot Molde, var spenningen til å ta og føle på hos hjemmefansen.

— Publikum ble synlig nervøse og det smittet over på spillerne, mente Smerud etter kampen.

Mikkel Vendelbo spilles så frem av Hovda, men avslutningen gikk denne gangen i stolpen.

Riski avgjorde

Så lyktes det endelig for Riku Riski. Finnen rundet av Valsvik på venstrekanten, trakk innover i banen, og sendte ballen i lengste hjørnet utagbart for Erik Dahlin. Nydelig scoring av Riski. Og 3-1 til Hønefoss!

Sogndal forsøkte å løfte laget det siste kvarteret, men klarte aldri å komme til de store sjansene.

— Vi ble tidlig slitne i dag, og måtte bytte spillere. Det var ingen energi i laget, og vi klarte heller ikke å ta vare på de sjansene vi skapte, oppsummerte Sogndal-trener Jonas Olsson etter kampen.

Nå venter Odd borte for Hønefoss, mens Sogndal får en langt mer spennende sesongavslutning enn de hadde sett for seg, når Aalesund kommer på besøk neste søndag.

Hønefoss må vinne for å få spille kvalik, mens Sogndal på sin side må vinne for å være helt sikre på å unngå kvalik.

— Vi skal vinne borte mot Odd også, og da har vi gode muligheter til å komme over streken, avslutter Smerud.