Informasjonsansvarlig hos Likestillingsombudet Ingrid Dåsnes reagerer sterkt på at RBK vil slippe unna kravet om minst to kvinner i styret.

— Dette er for dårlig av RBK. Hvis de ikke klarer å komme opp med mer enn en kvinnerepresentant for styret, har de rett og slett gjort en for dårlig jobb. Det er grunn til å stille spørsmål ved valgkomiteens kvalifikasjoner, sier Dåsnes til adressa.no.

Valgkomiteen i RBK, som består av Torbjørn Aas, Gøran Sørloth og Jan O. Lunde har måttet tåle massiv kritikk den siste tiden, etter at det er klart at komiteen har valgt å prioritere kontinuitet i styret framfor å oppfylle kravet om kvinnerepresentasjon. Bare en kvinne er innstilt foran innstillingen på årsmøtet mandag kveld, selv om Idrettsforbundets avdeling i Sør-Trøndelag har sagt nei til dispensasjon fra forbundets krav om minst to kvinner når styret består av fire eller flere medlemmer.

RBK har fire styremdlemmer og to vararepresentanter.

- RBK må rydde opp

Uttalelsene til valgkomiteens leder Jan O. Lunde i Adresseavisen sist lørdag, der han sier: «Når vi først valgte et kvinnemenneske til styret, så var det riktig å innstille Ragnhild Meirik. Hun har en god ballast gjennom mannen sin», provoserer Likestillingsombudet kraftig.

— Denne uttalelsen vitner om totalt manglende evne til å se kvinners kompetanse. Dersom dette er representativt for RBKs kvinnesyn, har de en jobb å gjøre med å rydde opp internt, sier Dåsnes.

Ragnhild Meirik er direktør for ledelsesutvikling i Helse Midt-Norge og er gift med den tidligere RBK-spilleren Erling Meirik. På RBKs årsmøte mandag kveld foreslår valgkomiteen at hun erstatter Per Arne Kaarstad som styremedlem, og at Ove Snuruås blir ny styreleder etter avdøde Knut Skoglund.

Meirik har jobbet med ledelsesutvikling med RBK der hun samarbeidet tett med både Nils Arne Eggen og Nils Skutle. Hun har også jobbet med ledelse i NRK og Telenor og hatt flere andre viktige styreverv, blant annet i HemIT, SiT og NHO.

Meirik ønsker ikke å kommentere saken før årsmøtet mandag kveld.

Skjønner ikke kritikken

Leder for valgkomiteen Jan O. Lunde bryr seg ikke om kritikken fra Likestillingsombudet.

— Likestillingsombudet må gjerne kritisere oss. Ønsket om kontinuitet i styret etter at Knut Skoglund forlot oss, er viktig. Derfor ble det ikke plass til mer enn en kvinne i år, men jeg håper vi får det til neste år, sier Lunde.

Valgkomiteens leder understreker at han ikke har noe imot kvinner, og at det er plassmangel som er årsaken til at de ikke foreslår flere enn Meirik.

— Jeg skjønner ikke kritikken. Jeg har sittet i flere styrer med kvinner, blant annet i Trondheim Ishockeyklubb, hvor det var to damer. Dessuten er jeg jo gift med en dame, sier Lunde, og legger til:

— Jeg kunne for eksempel godt tenke meg å delta i Grete Waitz-løpet, men det får jeg ikke lov til. Og det er ingen mannfolk som tør å arrangere herreløp; da blir vi jo bare beskyldt for å være kvinnediskriminerende, avslutter Lunde.