Etter fem hjemmekamper mot Lillestrøm, Tromsø, Bodø/Glimt, Sarpsborg 08 og Viking i serien, står AaFK med kun fem av 15 mulige poeng. Etter at Tromsø vant hjemme mot Molde i går, har AaFK den dårligste hjemmebanestatistikken, da på målforskjell.

– Vi har slitt med uttellingen på hjemmebane. Vi starta med tre seiere, der en av dem var hjemme. Prestasjonene har vært veldig opp og ned, men så har vi klart å snu det og blitt mer stabile. Vi har ikke fått godt betalt resultatmessig, sier trener Trond Fredriksen til Sunnmørsposten.

Dårligste siden 2009

Det toppet seg sist på Color Line stadion da AaFK tapte hele 4–0 mot Viking i en spesiell fotballkamp.

– Det var egentlig en god kamp, men vi var uheldige og udyktige som tapte så mye. På samme måte slet vi mot Bodø/Glimt hjemme, men vi fikk med oss tre poeng likevel.

I 2011-sesongen var AaFK eliteseriens sjette beste hjemmelag med 31 av 45 mulige poeng. Siden den gangen har poengfangsten sunket gradvis med 29 (2012), 26 (2013) og til 23 (2014).

Fjorårets hjemmestatistikk er faktisk den dårligste siden 2009. – Det er ikke tvil om at det må snu på hjemmebane, vi må ta flere tre poengere der. De beste lagene er solide hjemme og sanker jevnt og trutt poeng borte. Det siste har vi klart nå, men det er en grunn til at vi ligger der vi ligger med vår hjemmestatistikk, sier AaFK-treneren.

Niende beste bortelag

På bortebane er klubben den niende beste i eliteserien.

– Jeg er overbevist om at hvis vi får noen trepoengere på rekke og rad hjemme, så kan vi få en solid poengfangst der til slutt.

Oddbjørn Lie synes heller ikke poengfangsten på Color Line stadion har vært for mye å skryte av.

– Det har vært litt skralt så langt, vi må begynne å vinne flere kamper der. Men det er litt som det var i fjor også, da kom vi plutselig i gang hjemme og ble veldig vanskelige å slå til slutt, sier forsvarsspilleren.

I morgen venter en ny hjemmekamp mot Haugesund, som AaFK har slått fire kamper på rad i serien.

Ettersom Tero Mäntylä er ute med karantene i morgendagens kamp mot Haugesund, er både Oddbjørn Lie og Edvard Skagestad mulige erstattere. Foto: Svein Olav Humberset

– Vi har hatt et stygt resultat mot Viking og det var stygt mot Hødd, men vi må heve oss og tenke fram mot denne kampen. Haugesund er kanskje litt i samme situasjon som oss, de også svinger mye i prestasjonene, sier Lie.Etter at Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft tok over ansvaret, er Lie blitt benyttet som fast venstreback. Men i morgendagens kamp mangler AaFK midtstopper Tero Mäntylä med karantene, og det åpner for at Lie kan bli flytta inn i midtforsvaret.

– Jeg har god erfaring i begge posisjonene, men det viktigste for meg er å spille. Det er vanskelig å se ut fra dagens (gårsdagens) trening å se, sier han.

– Både Oddbjørn og Edvard (Skagestad) er aktuelle i den posisjonen, men vi har ikke bestemt oss enda, sier Fredriksen.

Mikael Dyrestam sto over gårsdagens trening, men han skal etter planen trene i dag.

Fredriksen er sikker på at han spiller på søndag.

Fra før av er Fredrik Carlsen og Sten Grytebust fortsatt ute.

– Sten nærmer seg med stormskritt og er helt vill etter å komme tilbake. Jeg regner med han er tilbake til neste kamp igjen, som er om 14 dager, avslutter AaFK-treneren.