Mens det fortsatt er to kamper igjen av kvalifiseringen til neste års EM, er det tilhengere fra fire nasjoner som allerede leter etter billige flybilletter til Frankrike. Arrangørlandet er allerede kvalifisert.

Ikke overraskende snakker vi om England. Litt mer overraskende er det at Tsjekkia allerede har kvalifisert seg. Sjokkerende for en del fotballeksperter er det at Island og Østerrike er klare.

Ikke Spania, ikke Tyskland, ikke Italia.

- Island og Østerrike har to lavprofilerte trenere i Marcel Koller og Lars Lagerbäck. Samtidig er det to genuine fotballfolk som trener disse lagene. To som vet hvordan man får et lag til å spille sammen som nettopp det — et lag, sier kommentator i EM-kvalifiseringskanalen MAX, Kenneth Fredheim.

Fiaskolandene

Like overraskende som Islands suksess er det at nederlandske spillere med multimilliongasjer muligens kan ta tidlig sommerferie neste år. Svenske spillere kan også ende opp som sofapoteter mens deres kolleger spiller om heder og ære og en stor pokal i Frankrike.

Svensk trøbbel er overraskende, det samme at Danmark har snublet i de siste kampen. Begge land hadde regnet med å gå greit til EM ettersom turneringen ble utvidet fra 16 lag til 24 lag. Det har gitt muligheter til en rekke land uten lange tradisjoner.

De har grepet muligheten begjærlig.

- Den taktiske delen av fotballen har utviklet seg enormt. Nå vet samtlige lag hvordan man spiller for å gjøre en motstander dårligere. Dermed kan de utligne forskjellen i individuelle kvaliteter. Det er ikke noe tvil at lag som Italia og Tyskland har bedre spillere enn for eksempel Island. Men de små nasjonene veier det opp med taktisk klokhet, sier Ola Bernhus, fotballkommentator i Aftenposten.

Akkurat det har Kenneth Fredheim et godt eksempel på.

- Aserbajdsjans lag består av spillere som knapt hadde vært i en norsk eliteserietropp. De var også dårlig i begynnelsen av kvalifiseringen og trener Bertie Vogts fikk fyken. De fikk inn en ny trener i Robert Prosinecki og plutselig var de i stand til å spille uavgjort både mot Norge og Kroatia med stort sett de samme spillerne, sier Fredheim.

Førstereislagene

I dag er det fire land som ligger godt an til å bli med i sitt aller første EM noensinne. Island er nevnt og er allerede klare. Slovakia, Nord-Irland og Wales har fra før helt blanke ark EMs sluttspillhistorie. Alle de tre nevnte landene, med tilsammen rundt 10 millioner innbyggere, har store muligheter til å bli med på den store fotballfesten.

Ola Bernhus mener at man kanskje bør slutte å snakke om folketall i samme åndedrag som man snakker om fotballprestasjoner.

- Uansett hvor mange som bor i landet, så er det jo aldri mer enn 11 mann som kler på seg landslagstrøyen. Da finnes det muligheter for veldig mange nasjoner, mener Bernhus.

På veien mot EM har vi fått en rekke overraskende resultater. Bernhus er ikke like overrasket.

- Ettersom internasjonal fotball er blitt jevnere enn noen gang, og de før nevnte taktiske ferdighetene er blitt mye bedre også hos de små nasjonene, får vi ofte såkalte sjokkresultater. Mens det før i tiden kunne gå tiår mellom slike resultater, kommer det en rekke slike i hver eneste kvalifisering nå.

I tillegg er det flere land uten tidligere deltagelse som har gode muligheter til å kvalifisere seg til mesterskapet gjennom playoff. Her finner vi Bosnia & Hercegovina, Estland, Finland, Albania.

Har ikke glemt Norge

Norge da? Nei, vi nevnte visst ikke Norge. De er i høyeste grad med. Men de kommer ikke kategorien lag som aldri har vært med før. Norge var med i 2000 i Belgia og Nederland. Det endte med et historisk hodestøt av Steffen Iversen i åpningskampen og seier mot Spania.

Men det endte også på hodet ut av konkurransen da Spania hevnet seg med å score to mål på overtid mot Jugoslavia i den siste kampen.

Norge har dermed også en slags historisk mulighet til å delta i sitt andre EM i sin fotballhistorie.

Akkurat i dag ligger Norge på annenplass i sin gruppe og er i skrivende stund kvalifisert. Men det skal spilles to kamper til før det hele er avgjort. Sannsynligheten for at Norge havner på en tredjeplass og må ut i såkalt playoff mot en av de andre treerne i kvaliken, er stor.

Foran de to kampene i forrige uke, var det en del som mente at det var tid for Per-Mathias Høgmo å forlate dersom det ble nederlag. Det ble seier både mot Bulgaria og Kroatia.

Høgmo sitter trygt. Det gjorde ikke Kroatias trener Nico Kovac. Han fikk sparken onsdag ettermiddag.

LES OGSÅ: Slik kan det bli norsk-svensk EM-duell