Til helga spiller Tromsøs eliteserielag i futsal sine første kamper i eliteserien denne sesongen. Tiller, Grorud og Sandefjord venter for Sjarmtrollan fredag, lørdag og søndag i Trondheim.

Laget har med unntak av Fredrik Allertsen beholdt stammen i laget, og hentet opp spillere fra egne rekker for å forbedre sist sesongs femteplass på det øverste nivået.

For det kunne gått så mye bedre. Før den siste seriehelgen i Trondheim i starten av mars kunne Sjarmtrollan ha tatt sølvmedalje.

I stedet manglet 11 av 13 faste spillere som i stedet deltok på treningskamper for fotballagene Senja, Finnsnes og TUIL. Det endte med to stortap mot Tiller og Nidaros.

— Det var kjedelig å kjempe om medalje, og så få ødelagt sesongen på den måten, erkjenner trener Simen Johansen til iTromsø, som sier målet er å bli topp tre i sesongen som nå starter.

- Må samarbeide

Han mener bedre planlegging må til for å unngå denne utfordringen.

— Skal fotball og futsal samarbeide må man ikke lage en direkte konkurransesituasjon. Det var veldig synd at det ble slik sist sesong, og det er en erkjennelse av at futsal ennå ikke har funnet sin plass, men er i en gråsone, sier Johansen.

Et tiltak som er gjort denne sesongen er å flytte den siste seriehelgen til slutten av februar- en helg fram kontra sist sesong. Slik håper man å få med flest mulig av de som spiller på fotballag høyt i divisjonssystemet.

— Det kommer en handlingsplan i 2016 som vil tydeliggjøre hvordan man skal se på futsal. Viktig er det også å poengtere at denne utfordringen er på det øverste nivået. Bredde- og ungdomssatsingen i Troms går strålende ,og det er 55 lag som er påmeldt foran denne sesongen i aldersbestemte klasser. Her er det stort potensial, sier Johansen.

Han tror det på sikt kommer til å bli spesialiserte futsalspillere, og at konkurransesesongen kan komme til å bli utvidet.

— Men det ligger nok noen år fram i tid.

Troms Fotballkrets er de som administrerer futsal i Norge.

— Helger der fotball og futsal kolliderer er en problemstilling som alle klubber blir rammet av, og man prøver å tilpasse seg til en viss grad. Futsalklubber som henter spillere fra litt lavere nivå der det samme problemet med fotballoppkjøring ikke oppstår i februar og mars har det litt lettere, men.det går ikke an å innsnevre verken fotball- eller futsalsesongen. Når det skal sies blir dialogen mellom idrettene blir bedre og bedre. Futsal er dessuten så ferdighetsutviklende for fotballspillere at det er det vi ønsker å se at utøvere kan kombinere, sier daglig leder Jo Are Vik.

250.000

Johansen har i flere år vært sentral i futsalmiljøet lokalt, og ble sist november belønnet gjennom å bli kåret til ”årets unge trener” på fotballforbundets lederkonferanse. På denne måten satte han futsal på kartet.

— Det var artig å få den oppmerksomheten på idretten vår, og artig for meg selv også, sier treneren for klubben som har rundt 250.000 kroner i reisebudsjett.

Også Vesterålen Futsal og Nordpolen er skal i ilden i eliteserien i helga. Begge lagene med innslag av spillere fra Tromsø. I tillegg spiller Vegakameratene fra Helgeland på toppnivå, noe som betyr at fire av 10 lag er fra den nordlige landsdelen.

Spillerstall Sjarmtrollan: Jørgen Vik, Theodor Nilsen (ny), Tobias Schjetne, Lars Henrik Andreassen, Martin Indal, Ola Rismo, Steffen Skogvang Pedersen, Martin B. Johnsen, Sondre Thorsteinsen, Øystein Richardsen (ny), Isak Krogstad, Fredrik Wist, Kjetil Warholm, Jørgen Rafaelsen, Tom Erik Bang Kristiansen, Markus Yttergård Jensen, Andreas Løvland, Milos Vucenovic.

Trenere: Simen Johansen og Ola Rismo