Nord-Irland-Tyskland 0-1 / Ukraina-Polen 0-1

Prøv vårt nye selfie-verktøy og del resultatet med dine venner:

PARC DES PRINCE: Totalt skapte Tyskland over et dusin målsjanser i den avsluttende gruppespillkampen mot Nord-Irland. Men det ble med ett mål. For Nord-Irlands keeper Michael McGovern var i det umulige hjørnet.

Han reddet både det mulige og umulige. Til syvende og sist kan keeperen ha berget Nord-Irlands plass i åttendedelsfinalen. Tre poeng er nok til avansement, trolig blir målforskjlellen avgjørende.

I FRANKRIKE: Journalist Erlend Nesje.

Tyskland hadde full kontroll og kjørte i perioder over motstanderen på Parc des Princes i Paris. Dermed vant de også EM-gruppe C.– I cupspillet må vi utnytte sjansene bedre. Allerede ved pause burde vi ledet 3-0 eller 4-0, sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw.

Startet med ren spiss

Tyskland og landslagssjef Joachim Löw opplevde massiv kritikk etter 0-0-kampen mot Polen.

Löw stilte med Mario Götze som «falsk nier», noe som ikke fungerte i det hele tatt.

Inn med en annen Mario, Gomez, som ren spiss. Og ut på kanten med Götze, noe som virket fornuftig.

Og det skulle virke.

Vi så et tysk mannskap som herjet med Nord-Irland den første halvtimen.

Det ble en sjansebonanza. Men «Die Mannschaft» slet med å få ballen i mål.

Store Müller-sjanser

Thomas Müller var alene med keeper, men Michael McGovern reddet.

Mesut Özil fikk dårlig treff på ballen i god scoringsposisjon.

Mario Götze var alene gjennom, men keeper McGovern blokkerte.

Müller skjøt utenfor fra skrå vinkel.

Müller stupheadet ballen i stolpen.

Tyskland hadde skapt fem store sjanser før en halvtime var spilt. Men på den sjette skulle det skje.

Endelig satt den!

Götze spilte inn til Gomez, som spilte til Müller, som la ballen tilbake til Gomez, som plasserte ballen kontrollert i mål med venstrefoten. Dette var Besiktas-spissens fjerde EM-mål. Kun én tysker har scoret flere i EM-historien: Jürgen Klinsmann, som endte på fem.

– Vi gjorde det vi har trent på, bare målene manglet. Allerede før pause kunne jeg passert Gareth Bale (som EMs toppscorer), sa Müller.

Supporterne i den tyske svingen på Parc des Princes spratt til værs. Endelig satt den!

Men det kunne bli mer. Mye mer.

For Müller var het denne Paris-kvelden. Avslutningen fra 12 meter gikk i tverrliggeren og ut. Og fire minutter før pause var Gomez alene gjennom, han kunne sette sin andre for kvelden, men traff ballen altfor dårlig.

Åtte store målsjanser i én fotballomgang, i en mesterskapskamp, er sjelden vare.

Mye å spille for

Tyskland hadde kontroll på dette. For dem handlet det om å vinne EM-gruppe C. De måtte unngå et «dårligere» resultat enn Polen som parallelt spilte mot Ukraina.

Jakub Blaszczykowski ble matchvinner for Polen mot Ukraina. Foto: NTB Scanpix

De lå likt i poeng, men Tyskland hadde bedre målforskjell før den avsluttene runden.Nord-Irland? Som ventet fikk de det tøft mot en regjerende verdensmester som skulle rette opp inntrykket fra Polen-kampen.

Muligheten for avansement var fortsatt gode da lagene gikk til pause. Tre poeng ville være nok til avansement, det handlet om å unngå mange baklengsmål og stygg målforskjell.

En ting skal de ha, nordirene. De skapte en skikkelig lurveleven på tribunen. Og på VIP-tribunen satt golfstjernen Rory Mcllroy i George Best-T-skjorte.

Tyskland klarte ikke å skape like mye trøkk i den andre omgangen.

Kampen døde litt ut. Ikke det at det ikke var sjanser, for Mario Götze hadde to av dem mellom 52 og 53 minutters spill, forøvrig den niende og tiende sjansen i kampen, men Tyskland var ikke like skarpe som i den første.

Mario Gomez var nær ved å heade inn 2-0-målet åtte minutter før slutt, uten å lykkes.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: