Viking-Lillestrøm 2-2

Erik Soler, den gamle LSK-kjempen med 39 landskamper og 113 kamper for LSK, skal være mental trener og lære LSK å vinne igjen.

Men forklaringen på problemene kan være så enkel som at spillerne er for dårlige, og hva gjør Soler med det?.

Mot Viking var det ikke innsatsen det sto på, men evnen til å vinne en jevn kamp. En seier på tolv kamper er en oppskrift på nedrykk.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Oppmuntringen denne gangen var at laget to ganger hentet inn en Viking-ledelse. Andre Danielsen ordnet 1-0 (flott frispark), Erling Knudtzon utlignet, Julian Ryerson ga ny ledelse (tabbe av LSK-keeper Origi) og Marius Lundemo utlignet mot slutten.Men LSK har vriene kamper fremover og hadde trengt tre poeng.

En evig plage

Faren er så stor for at Lillestrøm Sportsklubb må feire sitt 100-årsjubileum i divisjonen under, at Romerikes Blad skriver om et mulig nedrykk hver dag. Det er det gode grunner til.

RB har fått Norsk Regnesentral til å beregne at faren for nedrykk er 15 prosent. Men det var før Viking-kampen.

Slik klubbens ledelse har operert i det siste, er det blitt vanskeligere enn det burde. Trener Runar Kristinsson hadde styrets fulle tillit for halvannen uke siden, ifølge formann Owe Halvorsen. Likevel foretok de en avstemning, og nå har Kristinsson styrets halve tillit. Hadde – foran Viking-kampen. Blir det ny avstemning?

Dette er grunnlaget Kristinsson arbeider på i en kritisk periode for den klubben som har vært i eliteserien siden 1975. Men styret har også tatt et aktivt grep. Det har ansatt Erik Solér som mental trener. Solér er psykolog og arbeider til daglig med prestasjonspsykologi i næringslivet.

Så da ordner det seg nok for LSK.

Galgenhumor

Men det er galgenhumoren som råder på Lillestrøm og på lokalavisens humorside. Skal den mentale treneren lære spillerne innsats? Skal han lære treneren og sportsdirektør Torgeir Bjarmann å være venner?

«Veien til OBOS-ligaen er brolagt med de beste intensjoner», ironiserer RB.

En rekke klubber og utøvere har en mental trener og har utbytte av det. Mental trening har vært brukt og anerkjent her i landet helt siden Willi S. Railo kom med sitt best når det gjelder på 80-tallet. Men som en redning, sånn over natten?

Hvordan oppsto ideen? Etter kampen mot Haugesund i forrige runde (1-1) sa vikarierende kaptein Erling Knudtzon at spillerne har en mental sperre. Sportsredaktøren i RB fulgte opp: Den mentale koden må knekkes. To dager etter kampen var Erik Soler ansatt. Dette er et styre som gjerne lytter til råd.

Det er da vi må gjenta spørsmålet i innledningen. Er det ganske enkelt spillerne som er for dårlige?

Det gikk riktig bra i fjor høst med stort sett de samme spillerne. De kan da ikke ha blitt dårligere på ett år. Jo, slikt skjer stadig. Spillerne som kommer seg opp på en medgangsbølge, kan spille over evne. Men når motgangen kommer, får vi se hva de er lagd av. Da får vi også se hva treneren er lagd av.

Et problem er at Runar Kristinsson i sin trenerkarriere aldri har hatt en motgangsperiode. Å trene et motgangslag er nesten en annen profesjon enn å være trener i medgang.

Men det var vilje og kraft i Lillestrøm-spillet denne gangen, så stemningen kan ikke være så verst laber likevel.