For en drøy uke siden ble en supporter utestengt fra Aker stadion for resten av sesongen. Grunn: Han hadde brukt rasistiske uttrykk på sosiale medier i samband med Moldes bortekamp mot Rosenborg på Lerkendal. Dette er et problem fotballen sjøl virkelig har tatt tak i. Gjennom kampanjen «Gi rasisme rødt kort» har de i mange år vist sin forakt for nettopp rasisme. Og de tar grep når det forekommer. Det samme gjelder hets av seksuell legning. Det er ikke greit å kalle noen homo, verken på tribunen eller i resten av landet. Også det har fotballen tatt tak i, og slår ned på. Vi lever tross alt i 2014, så det skulle bare mangle, håper jeg de fleste mener med meg. Men en «minoritet» er fortsatt fritt vilt. På alle landets tribuner. Og de har mye å stri med om dagen. Bøndene.

Oppringt av bonde

Forrige uke ringte en bonde fra Bergsøya i Gjemnes kommune til meg. Han hadde sett seg lei på all hetsen hans yrkesgruppe opplever hver eneste helg. Det var j… bønder meg her, og f.. bonde meg der. Eller at bøndene skal knuses. Som MFK-supporter hadde han også hørt Tornekrattet bruke bøndenes navn til å hetse eller se ned på motstanderne. Men dråpen som fikk begeret til å flyte over for ham, kom da han så Elverum ta i mot Vålerenga i NM. Klanen stilte opp med et stort banner hvor det sto: «Redd ulven — skyt bønda». Nå får nok være nok tenkte den stakkars bonden fra Bergsøya.

Selvsagt har han litt rett i det. Det kan umulig være moro hvis man setter seg inn i situasjonen. Å ha en jobb som jevnlig blir brukt som skjellsord.

Knut Lillebakk stiller spørsmål om hvorfor hetsingen av bønder slipper unna uten at noen reagerer.

Tenk om det «vanlige» hadde vært å skjelle ut andre yrkesgrupper? Oljearbeidere, sykehusansatte, tømrere, fabrikkarbeidere eller lignende. Bondehetsen er også helt grei for de fleste. Ingen blir utestengt fra noen kamp fordi de kaller motstanderne for noen fordømte bønder. Men jeg tror heller ikke livet til den stakkars bonden hadde vært i fare om han dro på kamp på Elverum med VIF-Klanen tilstede. Jeg tror ikke de hadde skutt ham for å spare ulven. Det er mye humor på tribunen, og sikkert også mye dårlig humor, men alt må tas med en klype salt. Bortsett fra rasisme og legningshets.

Kalt bonde og fisker

Sjøl har jeg blitt kalt både bonde og fisker mens jeg spilte fotball. Vel er jeg glad i å fiske, men et dårligere bondeemne skal du lete lenge etter. Jeg er livredd hester og kyr, har gressallergi og svært begrensede kunnskaper når det gjelder landbruk. Men så følte jeg meg ikke særlig støtt av «hetsen» heller. Utenfor fotballbanen blir derimot fotballspillere ofte satt i bås. Det er ikke like moro, og får meg til å forstå hvordan bonden føler det. Men jeg levde godt med det uansett.

Hvem som kaller motstanderlag og supportere for bønder varierer. Det som kommer klart fram er at uttrykket er gyldig når man besøker et mindre sted enn man sjøl kommer fra. For Klanen gjelder dette bare man kjører utenfor kommunegrensa, så der er resten av landet bønder. For andre går det etter størrelsen på hjemstedet. Det vil si at Tornekrattet, eller Kanari-fansen, for den saks skyld blir skjelt ut som j.. bønder av Klanen, mens Tornekrattet bruker samme uttrykk mot for eksempel Saftkokaradn i Sogndal. Og sånn fortsetter det.

Bønda i fra nord

Alt i alt tror jeg de fleste lever greit med det. Vi var tross alt «Bønda i fra nord» da vi en sjelden gang var med i mesterskap alle sammen. Men for å følge Bergsøy-bondens råd. Begynn å støtte mer ditt eget lag enn å rakke ned på motstanderen. Det er slikt det blir stemning av. Så får vi se hvordan det blir i framtida på tribunene. Det viktigste har fotballen begynt å ta tak i, så får problemet med yrkesdiskriminering komme seinere.