Hva i alle dager får noen til å oppsøke 111 minusgrader frivillig, i bare undertøyet? Tja, en ekstrem higen etter å nå verdenstoppen i boksing, for eksempel.

Tim-Robin Lihaug (22) har gjort seg til et iskaldt menneske den siste uken. To ganger har han, som et ledd i oppladningen til sin 13. proffboksekamp, gått inn i et kuldekammer.

I kuldekammeret er det tre rom. Da Lihaug var inne torsdag, holdt ett av dem en levelig temperatur på minus 17 grader. Det neste rommet holdt minus 67 grader. Det tredje? Ekstreme 111 kuldegrader.

Han går inn i dem fordi han tror det hjelper.

— Jeg sto tre minutter i den kaldeste temperaturen, sier Lihaug til BT.

I de to andre kulderommene, nærmest Syden-varme til sammenligning, sto han bare i 15 sekunder, som en forberedelse til det som skulle komme i kulderom nummer tre.

— Det er sykt kaldt, beskriver Lihaug - helt unødvendig.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Skjelver

Han fortsetter:

— Det første minuttet går fint, men så begynner hele kroppen å skjelve. Det er så kaldt at det kommer snø når jeg puster!

Effekten det er ment å ha på kroppen, er å få fart på restitusjonen etter trening.

Mange andre profilerte idrettsutøvere, har brukt lignende metoder. Det norske hopplandslaget har benyttet kuldekammer, og fått oppmerksomhet for det. Fotballspilleren John Arne Riise (34) har i flere år gått i isbad jevnlig, for å restituere seg best mulig og forebygge skader.

Lars Engebretsen, lege i Olympiatoppen, har til Dagbladet uttalt at det ikke er vitenskapelig belegg for at nedkjøling av kroppen gir bedre restitusjon.

— Men en del utøvere gjør det fordi de synes de henter seg raskere inn igjen, og føler seg mindre støle og utslitte dagen etter. Noen land bruker isbad mye, særlig i østblokkland, men også i amerikansk hockey. Det som skjer er at kroppen blir mye kaldere og alle energiprosesser går saktere, sa Engebretsen til Dagbladet.

Blodsirkulasjon

Men Lihaug sier han kjenner på kroppen at de kalde minuttene fungerer.

— Det er noe som setter blodsirkulasjonen skikkelig i gang. Kroppen kjennes bra ut dagen etter, sier Lihaug.

Den siste runden i kuldekammeret, var noe av det siste han foretok seg på treningssamlingen han har vært på i Berlin. Fredag drar han, og trener Ulf Johansen, til Torrevieja i Spania, der de som vanlig gjør de siste forberedelsene før kamp. 2. mai går Lihaug i ringen, for å møte Giuseppe Brischetto (37) fra Italia.

— Det er nok den beste mannen vi har møtt. En som kan gamet og som slett ikke er noen smågutt. Men vi er fortsatt på et nivå der vi er nødt å vinne, mener trener Johansen.

De norske bokserne Alexander Hagen og Simen Smaadal skal også i aksjon på Nordic Fight Night-stevnet i København 2. mai.

I videovinduet under, kan du se hvordan Lihaug ladet opp til sin forrige kamp, mot Slavisa Simeunovic i mars: