Til de olympiske leker i London er det bygget en meget flott velodrom. Navnet er London Velopark. Prisen for det arkitektonisk sett mest spektakulære bygget i olympiaparken er 93 millioner pund, omkring 900 millioner kroner.
Hallen med velodromen har plass til 6000 tilskuere. For å bygge banen på 250 meter, er det brukt 350.000 spikere.
Fredag kveld var hallen smekk full og på kokepunktet. Vertsnasjonen vant gull både i herrenes lagkonkurranse over 4000 meter, og i den individuelle konkurransen for kvinner ved Victoria Pendleton.
Hun revansjerte dermed missen på stafetten torsdag, da hun tabbet seg ut i vekslingen og fikk favoritten Storbritannia disket.
Vertsnasjonen har sopt med seg tre av fire gull som så langt er utdelt i banesykling. Seks gjenstår.
Vil ha velodrom til VM
Leder Rune Torkildsen i Hordaland Cyklekrets drømmer om sykkelvelodrom i Bergen. Det foreligger konkrete planer om bygging, men planene er blitt skjøvet på gang på gang.
— Dette har vært jobbet med i 40 år. Planene har vært inn og ut av prioriteringslisten. Trafikksituasjonen i Bergen gjør at treningsforholdene er håpløse. Vi trenger dette anlegget for rekrutteringsarbeidet. Det er naturlig å bygge en velodrom til et eventuelt VM i Bergen i 2016, selv om banesykling ikke er på VM-programmet, mener Torkildsen.
Bergen kommune skal i høst jobbe med en ny idrettsplan. Den skal legges frem i løpet av 2013. I dag ligger velodromen inne som en del av en planlagt byarena i Bergen.
Dokken- og Jekteviken-området har vært pekt på som den mest aktuelle lokaliseringen for en slik byarena. Nå er sykkelmiljøet begynt å miste tålmodigheten med hele byarenaen.
For å komme raskest mulig i gang, vil de bygge en utendørs velodrom på en tomt i tilknytning til Fana stadion.
- Byarena tar for lang tid
— Velodrom i tilknytning til en byarena vil være en fin ting. Men det er et milliardprosjekt som kommer til å ta lang tid å få realisert. En utendørs velodrom vil ha fornuftige anleggskostnader. Vi kan bygge tak over den på sikt, på samme måte som med Slåtthaug kunstisbane. Dette kommer vi til å spille inn i forbindelse med den nye idrettsmeldingen, sier Torkildsen.
Nasjonalanlegget for svømming på Nygårdstangen sluker nå det meste av kommunens idrettsmidler. Men svømmeanlegget skal stå ferdig i 2013. Fra 2014 blir det åpning for andre prosjekter.
Nasjonalarena
Torkildsen viser til at velodromen til liks med svømmeanlegget, er pekt ut som nasjonalarena.
— Vår planlagte velodrom er blinket ut som nasjonalarena av sykkelforbundet. Nå er de kommet langt med planleggingen av velodrom i Stavanger, så jeg er usikker på hvor den saken står, sier kretslederen.
Idrettsdirektør Rune Titlestad i Bergen kommune er nettopp kommet hjem fra studietur til London. Han har vært i OL-byen for å lære av sykkelarrangementet til Bergen eventuelt blir VM-by i 2016. Der er det bare landeveissykling og temporitt som står på programmet.
Studietur i OL
— Jeg studerte ikke velodromen spesielt. Når det gjelder planene om en velodrom i Bergen, er det i den gjeldende idrettsplanen nevnt en byarena for innendørsidretter, der velodrom blir pekt på som et spennende alternativ. Vi vet det er en kjempeutfordring å finne områder for trening knyttet til konkurransesykling i Bergen, sier Titlestad.
Han sier en ny byarena ikke trenger å ligge i sentrum.
— Nei, bare se på olympiaparken i London, den ligger langt unna sentrum.
- Hvor mye vil det koste å bygge en velodrom i Bergen?
— Det spørs om vi eventuelt vil bygge for å kunne arrangere mesterskap der. Hvis ikke blir det billigere. Det er samme problemstilling som med svømmehallen. Byarenaproblematikken er pr. dags dato ikke konkret nok til å kommentere kostnader, sier Titlestad.
Men det er på det rene at en byarena vil bli en ny milliardinvestering for kommunen.