På helgas fotballting kom det fram at en komité er nedsatt for å se om norsk fotball skal spilles på høsten og våren i stedet for vår og høst som i dag. I VG uttalte visepresident Bjarne Berntsen i fotballforbundet at «her må vi ha en god diskusjon. Om det er geografisk/klimatisk mulig å starte før, og vurdere det opp mot konkurransen med vinterarrangement. Og hvor mange serierunder man eventuelt bør ha før den internasjonale datoen i slutten av mars».

Til Berntsen kan jeg si følgende: Glem det!

Dårlig vær

Bildet over viser kampen mellom TIL og Fredrikstad på Alfheim den 25. mars 2012 – noe som den gang var andre serierunde. En høst-vår-serie vil trolig innebære seriespill til godt ut i desember, og med oppstart senest tidlig i mars. Konsekvensene for fotballklubbene vil være enorme. Og nei – det er ikke bare i Tromsø det er snø og kulde om vinteren, men siden jeg har vokst opp i den byen, kan jeg forsikre både Berntsen og hans sjef Yngve Hallén om at er det noe vi har nok av på vinterstid, så er det dårlig vær. Er det Yngve Hallén selv som skal reise rundt å måke banene fri for snø?

En kjapp telefon til Ulf Johansen, TILs administrerende direktør, sier litt om utfordringene en slik omveltning vil få. Det koster ifølge Johansen klubben cirka 25.000 kroner – per dag – å holde Alfheim åpent på vinterstid. I neste setning kom det fra den normalt sindige direktøren at et slikt forslag ville være «et helvete for oss i nord».

Frossent publikum

Ikke bare skal klubbene betale i dyre dommer for å holde banene åpne midt på vinteren. Publikum vil i aller høyeste grad også rammes.

Eliteserien har de siste årene hatt utfordringer med å få nok publikum på kampene. Å sitte i minusgrader å fryse ræva av seg frister verken på Alfheim, Lerkendal ellers Åråsen. Å få norsk fotball på rett vei starter ikke gjennom å sende publikum hjem for å se kampene på TV.

Ligaordningen var også lik da Norge var i VM, og Rosenborg årlig spilte i mesterligaen.

I høst var jeg i min brors bryllup på Ålgård sør for Stavanger, der Berntsen er fra. Det er mulig at en lokal serie med høst-vår kan spilles akkurat der, men jeg har mine tvil.

Bruk heller energien på å utvikle norsk fotball når det faktisk går an å bedrive idretten i Norge. På sommerhalvåret.