I kveld avgjøres det om Manchester by farges i Manchester United-rødt eller Manchester City-blått. For lokalbefolkning er oppgjøret mellom de to storklubbene blant årets høydepunker. Men når duellen utkjempes på Old Trafford, vil det mest sannsynlig være flere spansktalende enn engelsktalende på banen.

— Jeg vet det er noen av utlendingene som har forstått betydningen av denne kampen, men det er klart det hadde nok betydd mer for spillere fra Manchester, sier Ole Fuglestad i Manchester Citys Skandinaviske Supporterklubb.

Direkte klokken 17: Følg Manchester United-Manchester City her

Ønsker flere lokale spillere i City

Den britiske avisen Daily Mail har i forkant av oppgjøret mellom United og City sett på hvilket språk flest av spillerne snakker. Resultatet: 14 spansktalende spillere og ni med engelsk som morsmål.

— Det er klart det er noe ekstra med lokale spillere, det er det ingen tvil om, men jeg tror enhver toppspiller ser frem til et derby. Forventningene fra fansen tror jeg styrer stemningen i garderoben, sier leder i Manchester Uniteds supporterklubb i Skandinavia, Bård Viken.

Hos Manchesters lyseblå er det kun Joe Hart, James Milner og veteran Frank Lampard som har engelsk som sitt morsmål som forventes å spille en rolle i dag.

— Det er dessverre ikke så mange fra Manchester i laget for tiden, men vi får håpe det kommer flere i årene som kommer, sier Ole Fuglestad.

- Samme om de er fra Salford eller Rio

foto
Sergio Aguero ble matchvinner da lagene møttes på Etihad i november. Foto: Jon Super, AP

Av spansktalende har manager Manuel Pellegrini langt flere å velge blant. Willy Caballero, Pablo Zabaleta, Martin Demichelis og Sergio Aguero (Argentina), samt spanjolene Jesus Navas og David Silva vil trolig bli å finne i troppen.Hos Manchester United forventes David de Gea, Victor Valdes, Juan Mata, Ander Herrera (alle fra Spania), Marcos Rojo, Angel di Maria (begge fra Argentina), Antonio Valencia (Ecuador) og Radamel Falcao (Colombia) å være aktuelle navn for trener Louis van Gaal.

Phil Jones, Michael Carrick, Ashley Young, Johnny Evans og Wayne Rooney er blant Uniteds engelsktalende spillere som avisen forventer skal være med i dagens Manchester-derby. I tillegg er Chris Smalling og Luke Shaw usikre med skader.

— Jeg tror toppspillerne merker at det er noe spesielt uansettt. Når du går rundt i Manchester er folk opptatte av kampen, og det merker spillerne. Om de kommer fra Salford eller Rio tror jeg ikke spiller noen rolle, sier Bård Viken

City med godt tak på Old Trafford

Uniteds supporterleder er på plass i Manchester for å se kampen. Oppgjørene på Old Trafford har gjestene Manchester City hatt et godt tak på de siste årene.

I fjor vant de lyseblå hele 3-0 på Old Trafford, og tok dermed et viktig steg mot seriegullet.

— Magefølelsen er veldig god. United er i bedre form enn City, og spillemessig har den siste måneden vært en eneste stor opptur, sier Viken om laget som står med fem strake seire i Premier League.

For fjorårsmester Manchester City har det gått noe tyngre den siste tiden, blant annet med tap for Crystal Palace i forrige serierunde.

— Utfallet i derbykampene pleier å være uavhenige av form. Som før alle andre oppgjør mellom United og City er jeg spent, sier Ole Fuglestad.