Torsdag ble samtlige tiltalte i overgangssaken frifunnet i Asker og Bærum tingrett.

For de tiltalte enkeltpersonene har de siste to årene fortonet seg som et mareritt.

Men også for klubben, som selv var på tiltalebenken, har saken vært enormt belastende.

— Markeds- og omdømmemessig har det helt klart preget mulighetene for Stabæk de siste to årene, sier Stabæk-trener Petter Belsvik til aftenposten.no.

Høy stemning

Torsdag var det høy stemning på klubbhuset på Nadderud. Frifinnelsen ble markert med kake, champagne, blomster og takketaler.

I Stabæk er det frustrasjon overfor Norges Fotballforbund (NFF), politi og mediers rolle i overgangssaken. Men det var samtidig mange kilo som ble løftet fra klubbens skuldre torsdag.

Det er en lettelse over endelig å kunne legge denne saken bak seg, om den nå skulle bli rettskraftig.

Sportslig opptur

I Stabæk er det opptur. Det blåser en blå vind over Norge etter mandagens stortingsvalg. I Bærum har Høyre dominert lenge. Og på banen kjemper laget om opprykk til eliteserien. De ligger nå på andreplass, kun bak suverene Bodø/Glimt.

Under rettssaken er fire av fire kamper blitt vunnet av Stabæk. Søndag spiller de borte mot Ull/Kisa.

Belsvik innrømmer at det har vært et klima å jobbe i, og at saken har vært en enorm belastning for klubben.

— Men vi har greid å holde fokus. Spillerne har vært dyktige til ikke å la seg påvirke av denne saken. Jeg er veldig imponert over dem, sier Belsvik.

— Forhåpentligvis kan vi nå legge denne saken død og fokusere på det vi ønsker: Å oppnå sportslig fremgang, fortsetter treneren.

Han forteller at den sportslige avdelingen er blitt skånet for mye av det utenomsportslige. Det er administrasjonen i klubben som har vært hardest presset.

- Enklere sponsorarbeid

Økonomien i Stabæk er fortsatt anstrengt. Styreleder Espen Moe forteller at frifinnelsen vil gi Stabæk en bedre posisjon med hensyn til sponsorer.

— Vi la en plan i juli og august, og hadde allerede avtalt møter sponsorer. Men det er klart at frifinnelsen gjør det enklere å gå inn i disse møtene. Denne saken har lagt seg som en klam hånd over samarbeidet med noen sponsorer. Men det er samtidig også mange sponsorer som har støttet oss, og det er vi takknemlige for, sier Moe, som understreker at sponsorarbeidet selvsagt også henger nøye sammen med A-lagets sportslige prestasjoner.

— Vi ser ikke bakover, og vil nå bare se fremover, sier Moe til aftenposten.no.

Frifinnelsen i retten var krystallklar. På spørsmål om det derfor, tross den massive påkjenningen for de tiltalte, omdømmemessig var en fordel at saken kom for retten, svarer Moe:

— Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Men vi ville da uansett hatt en runde i NFF, med en grundigere behandling der vi nok ville ha fått frem våre synspunkter. Det er klart at det blir enda grundigere belyst i en rettssak, men vi skulle gjerne vært rettssaken foruten.

Tapt store beløp

Stabæk vil på et styremøte neste uke diskutere eventuelle sivilrettslige etterspill. Også for tiltalte enkeltpersoner kan det bli aktuelt å fremme erstatningskrav. Det er av Stabæk i tillegg blitt varslet en dialog med NFF.

Involverte i Stabæk forteller at de har tapt flere millioner kroner som en konsekvens av saken.

— Vi har ikke regnet på akkurat hvor mye vi har tapt på denne saken. Det er noen sponsorer som gikk ut i 2011 og 2012, og andre kom inn. Men det henger også sammen med utkastelsen fra Telenor Arena og andre ting, så det blir urettferdig for meg å kritisere den jobben som har vært gjort her tidligere i en vanskelig hverdag, sier Moe.

Stabæk svevde på en sky på andre halvdel av 2000-tallet, med seriegullet i 2008 som et udiskutabelt høydepunkt. Med flyttingen til den splitter nye Telenor Arena var vyene store.

Nedturen kom brått. Stabæk havnet i store økonomiske vansker. De var i 2011 i ferd med å bli kastet ut av Telenor Arena. Stabæks livsgrunnlag kunne bli revet vekk. Og på toppen av det hele kom knyttneveslaget av en overgangssak.

Ingebrigt Steen Jensen, Mr. Stabæk, har i retten fortalt at han i etterkant av TV 2s avsløringer høsten 2011 fikk meldinger om at Stabæk-lederne var «jævla svindlere».

I løpet av de to siste årene er budsjettet blitt kraftig redusert, organisasjonen er slanket og klubben har rykket ned fra eliteserien.

Det er fortsatt skjær i sjøen, men fremtiden ser nå lysere ut enn på lenge.

Det store håpet i Stabæk er at man nå en gang for alle kan sette sluttstrek for overgangssaken, der klubben hele veien har følt seg misforstått og feiltolket.

— Jeg er advokat selv, og vet at det kan komme anke og at dette bare er en delseier. Men jeg håper inderlig at påtalemyndigheten nå lar saken ligge etter en så grundig og detaljert dom, sier styreleder Espen Moe.