Rosenborg-Norrköping 3-1

TRONDHEIM: Da 64 minutter var spilt og Yann-Erik De Lanlay satte inn 3-0, så Rosenborg ut til å ha avgjort «slaget om Norden» allerede før returoppgjøret i Sverige neste uke. Markeringssvikt i Rosenborg-forsvaret førte til at Sebastian Andersson kunne redusere til 3-1. Et svært viktig bortemål for svenskene, og et like surt baklengsmål for RBK.

— Det er irriterende. Dødballmål skal vi ikke slippe inn, men nå skal vi til Sverige og score flere mål. Så da skal de få slite mot oss, sier Pål Andre Helland til Viasat.

— Jeg føler at vi er sterkere enn dem. Nå er det opp til oss selv, sier RBK-målscoreren.

Ny nerve

Selv om Rosenborg har et godt utgangspunkt, betyr svenskenes scoring i det 69. minutt ny nerve foran kampen i Norrköping.

Kampen på Lerkendal tok skikkelig fyr etter pause. I første omgang dominerte Rosenborg stort, men slet å komme til sjanser. Den første målsjansen kom etter 32 minutter, da godt angrepsspill fra Pål André Helland, Mike Jensen og Yann-Erik De Lanlay førte til at Fredrik Midtsjø fikk ballen i god posisjon. Skuddet ble imidlertid reddet av svenskenes målvakt Andreas Vaikla.

Bare to minutter ut i andre omgang satte målfesten i gang. Midtstopper Hólmar Örn Eyjólfsson headet videre et frispark mot Norrköping-målet. Keeper Vaikla så ut til å tro at ballen gikk utenfor. Det gjorde den ikke. Keepertabben var sterkt medvirkende til at RBK gikk opp til 1-0.

Festfotball

Kun fem minutter senere burde Helland ha doblet ledelsen, da han kom til en kjempemulighet. Skuddet fra kort hold endte like utenfor Norrköping-målet. RBK viste i denne perioden festfotball.

Etter 61 minutter lyktes Pål André Helland. Han dro seg innover på banen etter å ha mottatt en lekker pasning fra Fredrik Midtsjø. Hemnværingen sendte i vei et skudd fra rundt 17 meter som gikk i mål. Dermed 2-0. Festen fortsatte. Kun tre minutter etter Hellands scoring var det De Lanlays tur. I fint driv dro han seg fri på venstrekanten. Kanonskuddet gikk inn lengst ned i høyre hjørne. Dermed var en drøy time gått og Rosenborg ledet 3-0. Kjernen, som i første omgang hadde fått hard kamp av de tallrike tilreisende svenskene, sang om Champions League og publikum koste seg over glitrende angrepsfotball.

Kunstgress i returkampen

IFK Norrköping hadde vist lite frem til da, og nesten fra intet kom reduseringen som la en solid demper på feststemningen. Rett og slett svakt forsvarsspill fra Rosenborg ga nytt liv i kampen.

Rosenborg fortsatte å føre kampen etter reduseringen, men lyktes ikke å øke ledelsen på tampen av kampen. Norrköping var ikke ufarlige fremover, og selv om RBK har overtaket er ingenting avgjort før returkampen på arenaen hvor Skottland, SUS og Tyskland spilte EM-fotball i 1992. I dag er det kunstgress på stadion, noe som neppe vil være en ulempe for svenskene.

Hvis Rosenborg tar seg videre etter neste ukes kamp i Sverige, venter to nye motstandere før et eventuelt gruppespill i Mesterligaen.

11595 tilskuere overvar 3-1-kampen på Lerkendal.