Belgia-Norge 3–2

Even Pellerud var på jakt etter svar i VM-testen mot Belgia. Han fikk noen, problemet er de nye spørsmålene som dukket opp.

Å få på plass den defensive strukturen og tryggheten er landslagssjefens hovedoppgave før Norge VM-åpner mot Thailand 7. juni.

12 dager før alvoret starter begynner det å bli lite tid å gjøre det på for det norske laget, og man kan konkludere med at Pellerud ikke er i mål.

Som mot Nederland i april ble det også mot Belgia tre baklengsmål.

— Det ble noen nye spørsmål. Hva i Herrens navn er det vi driver med i forsvar? Vi slipper inn tre mål, og må finne ut hva vi skal gjøre for å unngå det. Det er en blanding av struktur og personlige feil, sier Pellerud til Aftenposten.

Kritiske feil

Kaptein Trine Rønning satt hjemme i Norge og så kampen på TV med strekkskade. Hun er et naturlig førstevalg i midtforsvaret ved siden av Nora Holstad Berge.

Lørdag erstattet Maria Thorirsdottir henne, og klarte seg godt helt frem til en forferdelig tversoverpasning tre minutter før full tid forærte hjemmelaget seieren.

Elise Thorsnes spilte på sin side venstreback for første gang i karrièren. Begge får mer enn godkjent av treneren, som sier at han begynner å nærme seg en bakre firer til mesterskapet.

Noe av det aller viktigste blir også å luke bort de store, personlige feilene som har plaget Norge de to siste kampene.

— Det skal ikke skje, vi har ikke råd til det. Alle gjør personlige feil, men nå kommer de i kritiske posisjoner på banen. Vi har snakket en del om hva vi må gjøre for å unngå det, sier Pellerud.

Ikke gunstig i et VM

Tidligere landslagsspiller, Siri Nordby mener det er klart at landslagsledelsen fortsatt er på leting. Fredag kommer Finland til Drammen for den siste testen før VM.

Even Pellerud måtte se sitt lag slippe inn tre mål for annen gang på rad. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

— Det er ustrukturert i den defensive delen av spillet, og det var tydelig en firer som ikke har spilt mye sammen. Det er ikke gunstig når man kommer inn i et VM, sier NordbyHun er overrasket over at Pellerud velger å bruke angrepsspiller Thorsnes på venstrebackplassen.

— Det er mange ting ved forsvarsspillet som tar lengre tid enn en kamp å lære, sier hun.

— Vi har vært på jakt etter hvordan vi kan få mer ut av Thorsnes og gi henne et nytt løft, som vi har gjort med mange spillere før. Hun har mange kjennetegn for en god back, forklarer Pellerud.

Skryt til angrepsduoen

Han mener midtbanespillerne hadde altfor dårlig frekvens i beina, spesielt i førsteomgangen.

— Vi skapte ikke nok, var upresise med ball, hadde tekniske feil og slurvefeil som gjorde at vi ikke fikk etablere spillet vårt, oppsummerer treneren, som samtidig gir skryt til angrepsduoen Ada Hegerberg og Isabelle Herlovsen for veldig god innsats på topp. Han var imidlertid ikke imponert over støtten de fikk av lagvenninnene lenger bak på banen.

Hegerberg utlignet også sikkert til 2–2 alene med keeper, etter at Lene Mykjåland hadde sendt henne gjennom med en glimrende bakromspasning.

— Der fikk vi se hva som bor i laget om man får de rette bruddene, sier NRK-ekspert Lise Klaveness, som mener det underliggende problemet for Norge er at man har for korte angrep.

Hun minner om at det hører med til historien at det norske laget nesten alltid spiller svakt i oppkjøringskampene.

— Laget pleier å samle seg når mesterskapene kommer. Det utypiske her er at det er så mange defensive problemer. Du vinner ikke titler om du slipper inn mange mål.

PS: Emilie Haavi scoret Norges første mål etter en belgisk keepertabbe.