Russeren Alexandr Legkov har vært blant de norske langrennsherrenes sterkeste konkurrenter de siste årene.

31-åringen har også ved flere anledninger trent sammen med Petter Northug.

I et intervju med det russiske nettstedet skisport.ru antyder Legkov at russiske utøvere er mer seriøse som idrettsutøvere enn sine norske konkurrenter.

− De har alltid forbløffet meg. Jeg og Jevgenij Dementjev (tidligere gullvinner i OL fra Russland, journ. anm.) har alltid fulgt dem nøye, uten å skjønne noe, sier Legkov, før han utdyper:

− Vi er hekta på idrett, vi går rundt og sturer, konsentrert, innbitt. Vi har bare én ting i hodet. Hos nordmennene er det ikke slik. De forholder seg likegyldig, rolig og stille, avslappet. De tar seg til og med en fest iblant. Men dagen derpå er de i kjempeform: friske og utsovet fortsetter de treningen, sier Legkov.

Han mener også russiske idrettsutøvere virker mindre glade enn sine konkurrenter.

− Kanskje er det derfor våre idrettsfolk ser så dystre ut? Utlendingene er positive, glade og ser enklere på livet, sier langrennsprofilen, før han understreker at sveitseren Dario Cologna er en ikke-russer som er treningsnarkoman.

Kulturforskjeller

Landslagssjef Vidar Løfshus kjenner igjen deler av Legkovs beskrivelse.

— Utad så er vi nok mer utadvent og avslappet enn russerne, så det kan jeg kjenne meg igjen i. Men det gjør jeg ikke når han snakker om at nordmenn tar seg en fest. Det er få som er mer 24-timersutøvere enn våre, sier Løfshus.

KULTUR: Landslagssjef Vidar Løfshus tror kulturen har mer og si for hvordan nordmennen opptrer enn fokus. Foto: NTB scanpix

Han tror ikke det betyr at nordmenn eller noen andre nasjoner er mindre fokusert enn russerne, men at oppførselen utad er mer et resultat av nasjonenes kultur fremfor forskjell i fokus.— I Norge har vi vokst opp i et fritt demokrati og et åpent samfunn. Så det er naturlig for oss å være åpne når vi er ute på samlinger og renn, og vi håndterer flere språk enn vårt eget. I Russland har det vært et strengt regime tidligere, og det er vel kanskje på vei tilbake nå. Så jeg tror kulturforskjellene har mye å si, tror Løfshus.

- Men ser du noen forskjell i fokuset hos norske utøverere, russiske utøvere eller andre nasjoner?

— Det har jeg ikke noe grunnlag for å uttale meg om, men hvis vi skal se på trening og fokus der så ligger ikke vi bak noen nasjon. Jeg tror mange land, inkludert Russland, har noe å lære av den norske treningsmodellen, sier Løfshus til Aftenposten.

Hyller Northug og Cologna

Legkov oppfylte en stor drøm da han tok gull på den avsluttende femmila i Sotsji-OL, men den nylig avsluttede sesongen ble en stor skuffelse.

Legkovs beste plassering i verdenscupen var fjerdeplassen på 15-kilometeren i Rybinsk i januar. I Falun var han aldri i nærheten av å true kameraten Petter Northug, som ble den store VM-kongen med fire gull.

Legkov innrømmer at han bommet med treningen denne sesongen. Han benytter også muligheten til å hylle to av sine sterkeste konkurrenter.

− Om Northug og Cologna vil jeg si én ting til: De er langrennsstjerner. Men når jeg går fullt og helt inn for treningen, da kan jeg slåss mot dem. Det er bare det at det ikke gikk slik i år, sier Legkov.