Pekka Vähäsöyrinki, i sin tid finsk landslagssjef i langrenn, kritiserer i et åpent brev til avisen Ilta-Sanomat det han mener er norsk arroganse i dopingspørsmål.

— Dere har stadig hyklet om andres feil. Heldigvis er også dere nå tatt i en feil. Det stiller deres sørgelige hykleri i et nytt perspektiv, skriver han med adresse til norsk langrennssport og saken om bruk av astmamedisin.

Vähäsöyrinki var finsk landslagssjef på 1990-tallet, da en rekke finske utøvere ble tatt for bruk av EPO. Han ble i 2011 dømt til betinget fengsel for mened etter en rettssak om dopingbruken.

Vähäsöyrinki anklager ikke norsk langrennssport for doping, men hevder at nordmennene opererer i en gråsone.

— Dere fortjener deres seirer, men slutt å være så arrogante overfor andre. Deres toppidrett er ikke hyggelig, den er tilskitnet av deres umettelige seiersvilje. Det er også grunnen til at dere tester de ytterste grenser for dopingens gråsone, skriver Vähäsöyrinki i sitt brev, ifølge TV-kanalen Yle.

Den tidligere langrennssjefen gleder seg over at bruken av astmamedisin blant norske langrennsløpere nå problematiseres.

— Det er strålende for alle at man endelig prøver å rense bort deres korkede oppførsel i gråsonen, skriver han.

Vähäsöyrinki er ikke den eneste finnen som tilsynelatende har ventet på en norsk dopingsak.

– Svaret på hvorfor man tilbyr eller gir friske utøvere astmamedisin, er for å dope seg. For å bedre prestasjonene. Så enkelt er det, sa Timo Seppälä til Aftenposten tidligere i høst. Han har jobbet i Antidoping Finland siden 80-tallet.

Sportssjef i Norges Skiforbund, Vidar Løfshus, svarte slik på Selläläs beskyldninger:

– I første omgang kan jeg si at Timo Seppälä ikke vet hvordan luftveislidelser utredes og behandles i norsk toppidrett generelt og langrenn spesielt.

Les hele saken her:

(©NTB)