Magnus Carlsen har plutselig ryggen mot veggen. At Sergej Karjakin leder VM med fire partier igjen, er en stor overraskelse.

Jonathan Tisdall, stormester og toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, var imidlertid én av dem som så Carlsens nederlag komme.

En bekymret Tisdall fulgte utviklingen hjemme i Asker, og rundt midnatt twitret han at det kom til å gå galt for Magnus Carlsen. «Han er ikke skikkelig plugget inn, han går for langt», skrev Tisdall.

To timer senere strakte Carlsen ut hånden og ga seg — etter at stillingen hans plutselig falt sammen. Slik forklarer Tisdall, som var lagleder for Carlsen og de andre norske spillerne under sjakk-OL tidligere i høst, hvordan han forutså utviklingen.

— Jeg skjønte at det var fare på vei. Jeg har jo erfaring med å følge VM-kamper, og fikk se Magnus på nært hold under OL. Så da ble jeg bedre kjent med han, sier Tisdall.

  • Fikk du med deg hva manager Espen Agdestein sa om timene etter Carlsens utbrudd? Les hvordan Carlsens humør endret seg her.

- Tok ekstremt stor risiko

Tisdall, som er født i USA, forteller videre om signalene fra Magnus Carlsen som skremte han natt til tirsdag.

— Når Magnus er på sitt beste, er han en harmonisk spiller. Men han prøvde å tvinge seg til initiativet når stillingen ikke var bygd for det. Når han tar ekstremt stor risiko, kan det lønne seg av og til, men det er også et veldig stort faresignal, sier Tisdall.

Stormesteren understreker at han fort kunne endt opp med å ha tatt feil natt til tirsdag.

— Han ble styrt av sitt ønske om å vinne. Det er grenser for å ta sjanser, det er tidspunkter for det også. Hadde han vunnet, hadde det sett ut som fantastisk gambling, og jeg hadde sett ut som en pessimist.

LEST DENNE? Carlsen får tyn fra mange, men russisk sjakkikon går i stedet til angrep på forbundet

Trekket som overrasket

Tisdall minner om at det ikke er første gang Carlsen «mister sin objektivtet». Han trekker linjene tilbake til partiet mot stormester Alexander Grisjtsjuk London Chess Classic i 2015. Den gangen var det mye i potten. Carlsen måtte vinne over Grisjtsjuk for å sikre turneringsseieren - og sammenlagtseieren i Grand Chess Tour.

I et dramatisk parti presset Carlsen knallhardt for seier. Det ga Grisjtsjuk på ett tidspunkt en mulighet til å vinne gjennom en taktisk kombinasjon, men russeren overså muligheten. Konsekvensen var at Carlsen vant partiet, turneringen og Grand Chess Tour.

Rundt dette tidspunktet av partiet begynte Jonathan Tisdall å se faresignalene. Sergej Karjakin (svarte brikker) tok Carlsens tårn på C4-feltet. Mange mente Magnus Carlsen (hvite brikker) burde gått for det trygge valget, å ta tårnet på c4 med sitt eget tårn. I stedet valgte Carlsen å ta med bonden (se brettet til høyre). Dette vitnet om ambisiøse strategiske planer, men c-bonden ble sårbar, noe som til slutt ble svært avgjørende for partiet. Foto: Skjermdump, chess24.com

— Det var en veldig lignende situasjon som den mot Karjakin. Det var en lignende stemning underveis, sier Tisdall.Stormesteren forteller at han begynte å skjønne at Carlsen kanskje presset for hardt mot Karjakin allerede da nordmannen gjorde sitt 24, trekk. Det trekket vakte også oppsikt blant eksperter, fordi Carlsen gjorde c-bonden sin sårbar i et forsøk på å øke egne vinnersjanser.

— Det var atypisk for Magnus. Han kunne gått for en veldig trygg måte å spille på, som han har gjort tidligere i VM. Han kunne spilt for en veldig liten fordel. I stedet valgte han å øke vinst- og tapssjansene så mye som mulig, sier Tisdall.

Her forlater Magnus Carlsen pressekonferansen (saken fortsetter under videoen):

— Det er en prøvelse

Sergej Karjakin har fått mye skryt for sine forsvarsferdigheter i løpet av VM, selv om han også har fått tyn for å ikke gå mer i strupen på Carlsen i åpningen.

Det har lenge virket åpenbart at Karjakin har vært fornøyd med remis - både når han spiller med hvite brikker og svarte brikker.

— Jeg tror at Magnus på et eller annet tidspunkt i VM-kampen nesten glemte at det var mulig å tape, sier Tisdall.

Viswanathan Anand lå under mot Boris Gelfand i 2012-VM, men slo tilbake. Klarer Magnus Carlsen å gjøre det samme? Foto: AP

Hvis man ser på dueller om den ubestridte verdensmestertittelen gjennom historien — fra 1886 og frem til i dag - har rundt 70 prosent av VM-kampene blitt vunnet av spilleren som vant det første partiet.Med fire dyster igjen i New York har Magnus Carlsen dermed oddsen mot seg.

— Det er av og til dette skjer med verdensmestere, at de plutselig er nødt til å finne frem noe helt spesielt. I moderne tid har vi Anand som har måttet komme tilbake, og så har vi Kasparov som måtte vinne i det siste partiet for å beholde tittelen (1987-VM, journ. anm.). Dette er en prøvelse, for å hvis hvor stor han er som verdensmester, sier Tisdall.

FIKK DU MED DEG DETTE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter raskt parti.Eksperter tror de vet årsaken.

- En av de beste mentalitetene noensinne

Han tror Carlsen er sterk nok - også mentalt - til å slå grusomt tilbake.

— Han har én av de beste sportsmentalitene noensinne. Han har en ekstremt naturlig forståelse av hva han må gjøre for å preste best. Jeg har veldig, veldig mye tillit til det han gjør, sier Tisdall.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn er veldig spent på hvilke signaler Carlsen sender utnår han er tilbake ved VM-brettet onsdag. Carlsen skal spille med svarte brikker.

— Magnus har bare to hvitpartier igjen. På dette nivået er det ikke vanlig å spille på vinst med svarte brikker, men nå er det ikke lenge igjen. Det blir veldig spennende å se hva Magnus velger å gjøre, sier Grønn.

Det niende av tolv VM-partier starter klokken 20 norsk tid onsdag.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :