Tirsdag gikk sponsoransvarlig i Norges Skiforbund, Bernt Halvard Olderskog, hardt ut mot det svenske landslagets sponsoravtale med hurtigmatkjeden McDonald's.

— Jeg er overrasket. Vi hadde aldri ønsket å bli assosiert med McDonald’s på den måten, sa Olderskog til Expressen.

Når spurt om avtalen i kjølvannet av kritikken fra Olderskog, tar imidlertid de svenske skistjernene fastfoodkjeden i forsvar.

— Jeg har ikke noe problem med å gå og spise på McDonald's, sier Emma Wikén til Expressen.

- Rar uttalelse

Petter Northug-rivalene Calle Halfvarsson og Marcus Hellner stiller seg undrende til Olderskogs uttalelse.

— Det var litt rart, at ingen penger i verden skulle være nok. Det er en veldig rar uttalelse. Men jeg aksepterer at de synes det er feil. De får synes det. Men vi synes ikke det. Det er ikke slik at bare fordi vi er sponset av McDonald's, så spiser vi lunsj der hver dag. Men de hjelper oss i vår satsning, og det synes jeg ikke det er noe feil med, sier Halfvarsson.

— Jeg har ingen problemer med å være sponset av dem. Det får nordmannen stå for. Jeg synes vi har et bra samarbeide med McDonald's, sier Hellner.

Charlotte Kalla, som er en av Sveriges mest populære idrettsutøvere, holder seg på samme linje som lagkameratene.

— McDonald's har en lang historie med IOC, og finnes i sporten. Jeg håper vi kan bidra med å løfte de bra alternativene. Jeg kan ikke være med å påvirke dem som spiser Big Mac (et av kjedens hamburgerprodukter, journ. anm.), men det finnes mye annet på deres menyer. Vi på langrennslandslaget kan kanskje være med å få folk til å få opp øynene, sier Kalla.

Bakgrunnen for Olderskogs kritikk er at kjeden har et rykte på seg for å tilby usunn mat. Det har blitt laget mye kritisk journalist rettet mot kjedens produkter de siste årene. Det mest kjente eksempelet er kanskje dokumentarfilmen Super Size Me fra 2004, der amerikaneren Morgan Spurlock kun spiste McDonald's-mat i 30 dager. Spurlock dokumenterte at maten fikk dramatiske følger for hans fysiske og psykologiske velvære.