I helgen møtes de to managerne til storkamp i Premier League når Chelsea gjester Old Trafford. Men det er på ingen måte her forholdet mellom Louis van Gaal og José Mourinho starter.

Førstemann som tok Mourinho under sine vinger i Barcelona var Bobby Robson. Da Robson i 1997 så ble erstattet av Louis van Gaal, så gikk Mourinho offensivt til verks for å sikre at han ikke havnet ute i kulden:

— Mourinho mente han hadde blitt lovet å bli sjef for ungdomsakamademiet og at han også kunne være aktuell som den nye Barcelona-treneren. Han var så sint og høylytt om at han ikke hadde blitt konsultert (da Robson-erstatteren skulle utpekes) at jeg ble imponert, sier van Gaal ifølge Sky Sports om Mourinhos stil.

Analyserte for Van Gaal

— Den dagen var han en «Special One» og på grunn av det ansatte jeg ham. Jeg lærte den dagen at er spesiell. Han fortalte meg hvem han var og vi samarbeidet i tre år, forteller nederlenderen.

Allerede etter ett år var Mourinho ettertraktet hos andre klubber, men han valgte å forbli Barca-assistent. Blant arbeidsoppgavene var analyse av motstanderne.

— Dessuten, og jeg gjør ikke dette ofte, jeg lot ham styre noen kamper, fordi jeg var overbevist om at han hadde spesielle kvaliteter, sier Van Gaal videre om portugiseren.

Gjorde Nederland bedre enn de var

Også José Mourinho har pene ting å si om søndagens motstander.

— Han gjorde en fantastisk jobb med et Nederland-lag som, etter min mening, ikke var gode nok til å nå så langt som de gjorde. Han er veldig, veldig god trener og han kommer til å gjøre det stort med United. Vi er begge store trenere, det er hva vi ble født til å gjøre, sier Mourinho.

Søndagens kamp er ikke første gang de to gamle samarbeidspartnerne møtes. I 2010 møttes van Gaals Bayern München og Mourinhos Inter i Champions League-finalen, med 2-0-seier til Mourinho som fasit.

Ankelplagede Michael Carrick rekker ikke søndagens storoppgjør mot Chelsea, bekreftet van Gaal fredag.

Chelsea leder Premier League med 22 poeng på åtte kamper. Manchester United ligger på sjetteplass med 12.