Lørdag 4. juni går store deler av langrennseliten Oslo Skishow i Holmenkollen. Deltakerlisten i sin helhet bekreftes onsdag, men i utgangspunktet skal alle de store norske skistjernene som Therese Johaug og Marit Bjørgen gå rulleskirennet. I år med et nytt innslag blant publikum.

For som et resultat av Skiforbundets samarbeid med Redd Barna inviteres nemlig en gruppe flyktningbarn og deres familier til Holmenkollen for å få et innblikk i norsk kultur. Barna bor til daglig på asylmottak, og å få se eliteløperne i langrenn på nært hold kan bli et kjærkomment avbrekk fra en ellers usikker hverdag.

— Det blir en annerledes dag

Totalt fylles en buss med 30-40 barn og foreldre fra mottak i Oslo-området og kjører til Holmenkollen. I tillegg til å se løpet, skal de få prøve å gå på rulleski, samt at de får muligheten til en omvisning i smørebussen.

— Vi vet at det å få fylle hverdagen sin, som til vanlig består av mye venting og av usikkerhet og uten avklaringer, det betyr masse for disse barna og familiene deres, sier kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Inn mot konkurransen har de unge asylsøkerne vært involvert med å forberede løpet, i form av å tegne premier og diplomer til vinnerne.

— Jeg tror det blir en annerledes dag for dem. De får kommet seg ut og se noe de antageligvis ikke har sett før. De får en fin opplevelse, og det er akkurat det vi ønsker å gi dem, sier daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy.

En stor del av norsk kultur

Overskuddet fra rennet i Holmenkollen går til Skiforbundets samarbeidspartner Redd Barna. Ifølge Sæterøy vil det trolig tas flere grep for å kunne bruke langrenn som et ledd i integreringen av nye landsmenn.

— Det gjør det helt sikkert. Den ballen sitter jeg ikke på. De konkrete planene er det Skiforbundet som har, men vi kommer hvert fall til å støtte opp om det på våre arrengementer, sier hun.

I vinter forsøkte Redd Barna seg med et lignende prosjekt, men da ble hopprennet i Holmenkollen avlyst. Likevel gjorde det inntrykk på ungene som var med. Nå prøver de igjen. Med opphav hovedsaklig langt lenger sør i verden, har flyktningbarna naturligvis ikke noe forhold til den norske nasjonalidretten langrenn fra tidligere.

— Ski er en kjempeviktig del av norsk kultur. Vi var kjempeglade da skiforbundet tok kontakt og ville samarbeide med oss. Vi vet, at for å kunne få til god integrering for barna og familiene som kommer, er det utrolig viktig at de tar del i aktiviteter som skjer i nærområdet. Og i nesten hele landet handler det om ski, sier Line Hegna.