Norge har dominert langrennssporten fullstendig denne sesongen. I Tour de Ski ble det tredobbelt norsk på damesiden og dobbelt norsk på herresiden sammenlagt.

Den norske suksessen blir ikke tatt like godt imot overalt. Presidenten i det russiske skiforbundet Jelena Välbe antyder at astmamedisin gir de norske løperne en fordel.

— Selvfølgelig, det er irriterende, fordi det er flere astmatikere på det norske laget. Men når det er godkjent av legene, er det ikke noe vi kan gjøre. Personlig kan jeg ikke forstå hva slags astma det er om du kan gå så fort, sier Välbe til Izvestia.ru.

- Bør ikke konkurrere

Martin Johnsrud Sundby bruker medisiner mot astma. Foto: NTB scanpix

Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er to norske langrennsstjerner som har resept på medisiner mot astma og har fått fritak fra dopinglisten.Midtveis i Tour de Ski fortalte Sundby om problemene astmaen medfører under en konkurranse over flere dager med store skifter i værforhold.

— En konkurranseform som det her skaper utfordringer for oss som har litt reaktive lunger. Det tar jo helt knekken på oss. Men vi prøver det vi kan. Jeg bruker preventive astmamedisiner selvfølgelig, det må jo vi som har astma gjøre når vi driver på med en idrett som det her, sa Sundby.

— Sundby sa nylig i et intervju etter det dårlige løpet i Oberstdorf at det var veldig varmt, at han knapt kunne puste og at han måtte ta veldig sterke medisiner. For oss er det bare tull. Hvis en person er syk og likevel går så bra, hva ville skje hvis han var frisk? For meg bør ikke en person konkurrere hvis man er syk. Samtidig kan vi ikke komme med anklager om løperne har medisinske behov. Alle vet at de norske trener mye, og derfor kan vi ikke skylde alt på astmaen, sier Välbe.

Välbe var den store langrennsdronningen på 90-tallet. Hun fikk med seg tre OL-gull og 14 VM-gull fra sin aktive karrière.

Løfshus: — Manglende forståelse

Norges landslagssjef Vidar Løfshus mener uttalelsene fra den russiske skipresidenten skyldes manglende forståelse.

— Det handler mest om manglende forståelse for bruk av medisiner. Bruk av astmamedisiner er strengt regulert i dopinglovgivningen, ingen gjør det av prestasjonsfremmende årsaker. Det er mange som har en eller annen problemstilling rundt luftveier, og da har de lov til å bruke medisiner for å komme på et normalt nivå med tanke på luftveiene, sier Løfshus til Aftenposten.

— Jeg tar dette med knusende ro. Jeg har ingen intensjon om å gå inn i en polemikk med Välbe. Det er mange utøvere også fra andre land som har resept på slike medisiner, avslutter Løfshus.

Også tidligere har enkelte av Norges konkurrenter sådd tvil om norske løperes bruk av astmamedisiner.

— Jeg forbereder meg i løypene og ikke på apoteket, sa den polske langrennsstjernen Justyna Kowalczyk om Bjørgens bruk av astmamedisiner i 2010. — Det er jo ikke slik at alle norske skiløpere er astmastikere og bruker astmamedisin. De som trenger det, bruker medisin som er anbefalt av eksperter på området. En rekke undersøkelser dokumenterer også at astmamedisin kun virker på dem som har astma, og de utøverne bruker slik medisin for å kunne konkurrere på likt nivå som de andre, sa tidligere langrennssjef Åge Skinstadom astma-kritikken i fjor.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: