— Jo, kampen om kongepokalene blir veldig spennende, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Han understreker at en del av de unge fremadstormende utøverne nå har fått en kjempesjanse til å slå ut i full blomst etter de mange forfallene, som skyldes skader eller formsvikt.

Thorkildsen stiller ikke på hjemmebane i Kristiansand. Det gjør heller ikke Margrethe Renstrøm i lengde, Ida Marcussen, Ingvill Måkestad Bovim eller Christina Vukicevic.

Dermed blir det et NM uten mange av de store profilene i norsk friidrett på start.

Også norgestopper som Sindre Buraas, Sondre Nordstad Moen og Stine Tomb står over.

Men europamesteren på 1500 meter, Henrik Ingebrigtsen, løper. Han var også den av de norske friidrettsutøverne som gjorde det best i OL med femteplass på samme distanse.

- Jeg løper i alle fall 800 og 1500 meter i NM, skriver Ingebrigtsen i en SMS til NTB.

Han er også påmeldt på 5000 meter, men det er mer tvilsomt om han stiller der.

— Stiller han er det for å være med på å kjempe om medaljene også der. Det er vanskelig å si hva han går for, men stiller han blir det som en bonus, sier sportssjef Ronny Nilsen.

Mange kandidater

I fjor i Byrkjelo var det Thorkildsen og sleggekasteren Mona Holm som stakk av med kongepokalene. Thorkildsen kastet over 90 meter, og det ble det lengste kastet i verden i fjor. Holm satte norsk rekord i slegge med over 70 meter og ble historisk.

I år stiller Holm revansjsugen etter at OL-plassen glapp for henne. Med full klaff på Kristiansand stadion kan hun være med i kampen om den gjeve pokalen også i år, selv om Ezinne Okparaebo er storfavoritt til å stikke av med den.

Okparaebo imponerte med norsk rekord på 100 meter i London, der hun klarte 11,10 sekunder. Dersom hun har beholdt formen, kan hun løpe fort i helgen også. Hun får sterk konkurranse fra høydehopperen Tonje Angelsen , som forlot Olympiastadion i tårer etter en elendig høydekvalifisering. I NM er hun nok interessert i å vise hva hun er god for, og kongepokalen er et naturlig mål. Hun klarte EM-sølv tidligere i sommer, så at hun har et stort potensial er det ingen tvil om.

Karoline Bjerkeli Grøvdal , som satte personlig rekord på 5000 meter i OL, er også en sterk kandidat.

Ingebrigtsen i førersetet

Henrik Ingebrigtsen har vist fantastisk form og løpsegenskaper i sommer. Han er i førersetet i kampen om kongepokalen på herresiden, men Vladimir Vukicevic (110 meter hekk), Jaysuma Saidy Ndure (100 og 200 meter) samt sleggekasteren Eivind Henriksen puster ham i nakken. Ingebrigtsen må derfor prestere på topp for å få den gjeve pokalen.

— Jeg har tro på at det kan bli mange gode resultater i NM. Mange av dem som kommer fra OL i London, kan flyte på den gode formen de bygde opp før OL. Jeg håper også på mange tette og gode dueller om kongepokalene, for det er en utmerkelse som henger høyt, sier Ronny Nilsen til NTB.

- Tre av medaljevinnerne våre fra EM er med i NM. Det er også mange av de unge utøverne som ligger like bak de beste. Derfor tror jeg det blir et godt mesterskap i Kristiansand denne helgen, kanskje det beste på mange år, sier friidrettspresident Hansen.

— De unge, og vi har mange unge og lovende utøvere i norsk friidrett, har en flott sjanse til å slå ut i full blomst nå, så jeg er optimist når jeg reiser til Sørlandets hovedstad, sier Svein Arne Hansen.

NM innledes fredag og avsluttes søndag. (©NTB)