ULLEVAAL (aftenposten.no): Overraskelsen var stor da Per-Mathias Høgmo to kamper før avslutningen på VM-kvaliken kom inn for Egil «Drillo» Olsen som A-landslagssjef.

De siste dagene har det vært bråk rundt prosessen som førte til et skifte nå.

På pressekonferansen mandag, dagen før møtet med Island på Ullevaal, fikk Høgmo nye spørsmål om prosessen.

— Forutsetningen som lå til grunn var at Egil ønsket dette. Da var jeg til disposisjon. I det lengre perspektivet kunne det vært en fordel å ha mer tid, men samtidig kommer disse kampene godt med i forberedelsene til neste høst, sier Høgmo i det innledende intervjuet med TV 2. ## - Viktige signaler

I fellesseansen ble landslagssjefen spurt om bråket har forstyrret lagets forberedelser.

— Jeg holder alt fokus på neste møte med spillerne og det interne som skjer. Når vi skal bli dyktige sammen på den korte tiden må vi ha et ekstremt fokus på det. Det er også en kunnskap: Å være dyktige på det, og det er en god kultur på det i gruppen. Det er et veldig engasjement, en tilstedeværelse og glede, og det er viktige signaler for meg, forteller Høgmo.

Det er tre dager siden trenerens debuttap for Slovenia i Maribor.

På den tiden har han jobbet med konkrete forbedringspunkter.

— Vi fokuserer på å forsterke det vi var godt fornøyd med sist. Det har vært fokus på samhandling. Kan hende må man jobbe mer med det relasjonelle, det er ofte utfordringen i angrepsspillet, men mange av komponentene falt på plass på fredag. Blant annet det med å utvikle et eget spill blir viktig i vår måte å ta dette videre på. Vi må bli dyktigere foran mål når vi kommer til så mange innlegg som vi gjør, og så må vi videreutvikler balanseforholdet i laget, forklarer Høgmo.

Islands svakheter

Som tirsdag møter et Island-lag i enorm utvikling. Seier vil ta islendingene til play off om spill i Brasil-VM neste sommer.

— Island har utviklet spillet sitt, de spiller ganske likt oss. De har sine styrker fremover med de seks fremste. Vi har vært opptatt av hvordan vi kan såre dem mest mulig gjennom å utnytte rom inn bak dem, i mellomrommet og i bredden. Vi håper vi skal kunne ha mye ball, men være mer direkte i enkelte faser enn hva vi var sist, sier Høgmo.

Lars Lagerbäck uttalte under sin presseseanse at Island spiller for spiller er sterkere enn Norge.

— Det er ingen tvil om at Island har fått en generasjon med mange som har spilt på et høyt nivå over tid. Jeg har ikke gjort noen analyse av hvor vi står i forhold til Island spiller for spiller. På de seks fremste plassene har de et veldig godt lag, det er ikke uten grunn at de har scoret såpass mange mål. Samtidig har de sluppet inn fire mål hjemme mot Slovenia og fire mål borte mot Sveits. Det sier noe om en del brister laget har, sier Høgmo til aftenposten.no.

Høgmo og Lagerbäck har kjent hverandre lenge.

— Grunnfilosofien vår er ganske lik, kommenterer Høgmo.