Duggfriskt gress, flomlys og fulle tribuner har vært høstens varemerke på Lerkendal i mange år. Kontrasten blir stor nå som de to siste Royal League-kampene, Helsingborg (3.12) og Odense (10.12), må spilles på grus.

— Det var et valg mellom to onder. Enten at det ble spilt på en bane slik den var mot Brann sist, eller på en jevn grusbane. Etter et kjapt møte med sportslig avdeling bestemte vi oss for å fjerne fire-fem centimeter på toppen av matta, sier daglig leder på Lerkendal stadion, Arne Lorentzen.

Ikke ulovlig

Turneringsleder Boye Skistad ble ikke informert om saken før Adresseavisen snakket med ham i går. -.Det er ikke ideelt at kampene spilles på grus. Men ifølge turneringsreglementet er det ikke ulovlig, sier han.

Skistad forstår at Rosenborg måtte gjøre noe slik banen fremsto mot Brann sist.

— Royal League har fått mye kritikk. Hva tror du danskene og svenskene sier om at de må spille på grus?

— Det vet jeg ikke, men jeg kan ikke se at det er noe katastrofalt at noen kamper spilles på grus. Det kan bli bedre fotball på en jevn grusbane i forhold til en ujevn gressbane, sier han.

Håper på fin bane i mai

Etter den siste Royal League-kampen blir det sådd i gressfrø, og varmen slås av slik at frøene blir liggende. Går Rosenborg videre i RL settes varmen på tre-fire uker før kvartfinalekampen i mars, hvis ikke avventer man til sju uker før første seriekamp i april.

— Da vil vi i tillegg så i på nytt, slik at vi forhåpentlig får en flott gressbane igjen i midten av mai, sier Lorentzen.

Kan ikke ha det slik

Med andre ord blir det neppe noen topp gressbane de første seriekampene. Og ettersom det er sydd inn kunstgress i matta vil det heller ikke ha noen effekt med utrulling av naturgress da det ikke får festet seg.

Dreneringen på Lerkendal førte til at gresset også for to år siden måtte skiftes. Lorentzen kan ikke garantere at det samme ikke vil skje igjen om to nye år.

— Vi vil søke all den ekspertise vi kan, for vi kan ikke ha det slik. Samtidig jobber vi for å få bedre lysforhold, forklarer han.

- Er dette et bevis på at kunstgress tvinger seg frem?

— Nei, overhodet ikke. Men vi må finne rutiner for hvordan vi unngår så omfattende prosesser for ofte. I mitt hode er ikke kunstgressdebatten kommet noe videre etter det her. Den debatten kommer da den kommer.