— Arbeidsbetingelsene i Qatar er desverre helt grusomme. De har lange dager, jobber i en forferdelig varme og har dårlig sikkerhet. Deres pass blir dratt inn, og de jobber på mange måter som slaver. Det kan ikke fotballfamilien akseptere.

Det var den klokkeklare beskjeden fra Tom Høgli i mai i år. I en video i regi av Den danske spillerforeningen, sto han i spissen for filmen som i anledning arbeidernes dag 1. mai satte fokus på menneskerettighetene i VM-landet.

— Moderne slaveri

Saken begynner å bli viden kjent. Qatar skal arrangere fotball-VM i 2022, men skjemmes av det som er en kritisk mangel på menneskerettigheter for de som jobber med infrastrukturen inn mot mesterskapet.

Høgli kalte det moderne slaveri, mens FCK-spiller William Kvist uttalte at «dette ikke hadde noe med fotball å gjøre». Den danske videoen ble ikke godt mottatt hos qatarske myndigheter. Landet som nå burde vært vant med kritikken, seks år etter tildelingen av VM, sa klart og tydelig fra til de nordiske forbundene.

Norges Fotballforbund bekrefter gjennom kommunikasjonssjef Yngve Haavik at de mottok et kritisk brev fra Qatar i forbindelse med videoen. Etter det vi kjenner til skal qatarske myndigheter ha vært veldig kritiske til det som ble presentert i videoen.

— Uroet over det som har blitt avdekket

- I vårt tilsvar forklarte vi at NFF ikke er en del av dette. Samtidig understreket vi at vi i likhet med den danske spillerforeningen er uroet over det som har blitt avdekket i forhold til arbeidernes manglende rettigheter i Qatar, skriver Haavik i en e-post.

NFF ønsker ikke å vise oss brevet, eller å gjengi hovedinnholdet. Forbundet mener «en offentliggjøring ikke er formålstjenlig med hensyn til hva vi ønsker å oppnå i Qatar».

Samtidig med den kritiske tilbakemeldingen, ble NFF invitert ned til Qatar for å se på forholdene. Representanter fra NFF reiser ned sammen med en delegasjon fra de nordiske forbundene. Det gjør også en eller flere representanter fra de nordiske LO-forbundene.

- Utgjøre en positiv forskjell for alle arbeiderne

— Vårt formål med besøket er forsøke å utgjøre en positiv forskjell for alle arbeiderne som jobber med å ferdigstille VM-anleggene, skriver Haavik.

Qatar har fått mye kritikk for brudd på menneskerettigheter hos arbeiderne på VM-arenaene. Her er Khalifa stadion i Doha. Foto: Reuters

Vi ba om et intervju med fotballpresident Terje Svendsen i forbindelse med saken, men fra kommunikasjonsavdelingen var beskjeden at man ikke hadde mer å tilføye i saken. Dermed fikk vi ikke svar på følgende spørsmål:

  • Hva ønsker NFF at konkret blir gjort overfor arbeiderne i Qatar?

  • Hva er NFFs reaksjon på at en landslagsspillers opprop for bedre menneskerettigheter fører til kritikk fra qatarske myndigheter?

  • Slik situasjonen er i dag: Bør VM 2022 flyttes fra Qatar?

Joachim Walltin er forbundsleder i norske NISO, idrettsutøvernes fagforbund. Han har vært i flere møter med NFF i forbindelse med håndteringen av Qatar, og mener forbundet viser vilje til å prøve å påvirke.

Stille krav

— Dette er en gyllen mulighet til å få gjort noe, til å få stilt noen krav. Det er ikke sikkert at man gjennom dette besøket får avdekket noe, og det er ikke sikkert det er hensikten heller. Men man kan opprette dialog og stille noen krav som bør følges opp, sier Walltin, som mener menneskerettighetsbruddene i landet er godt dokumentert.

NISO-sjefen mener det er viktig at kravene som stilles blir fulgt opp, og at turen til Midtøsten ikke bare blir for syns skyld.

— Det kan hende at Qatar prøver å vise at alt er i orden, men det er ingen vits å tro på det, sier Walltin.

- FIFA bør stille krav

Tom Høgli skriver i en tekstmelding at han ikke har hørt noe fra myndighetene i Qatar angående videoen, og at han utelukkende har fått gode tilbakemeldinger.

- Jeg håper, som alle andre vil jeg tro, at de sier fra om at de ønsker å se gode menneskerettslige forhold for alle arbeiderne i Qatar. At de gir signaler om viktigheten av at alle har det bra i samfunnet, uansett hvor i hierarkiet de befinner seg.

— Jeg mener jo at det er FIFA som skal stille krav til alle vertsland i fremtidige mesterskap, om at mesterskapene skal følge menneskerettigheter, mener Høgli.

Den danske spillerforeningen ønsket ikke å uttale seg i saken. Vårt forsøk med å oppnå kontakt med myndighetene i Qatar har ikke ført frem.